В началото на април авторитетното издание “Форбс” съвместно с Formula Money изчисли заплатите и бонусите, които пилотите са спечелили за цялата история на Формула 1 и стигна до следния извод: 5-кратният световен шампион Луис Хамилтън вече е заработил 489 млн. долара от състезания и е задминал по този показател Михаел Шумахер (464 млн.) и Фернандо Алонсо (458 млн.)

Благодарение на новия си договор с “Мерцедес”, който вдигна годишното му възнаграждение от 35 млн. на 50 млн., англичанинът стана най-богатият пилот за този и миналия век, но нито на него, нито на легендарния германец не се удаде даже да се приближат до най-добре заработилия спортист в историята въобще.

Кой може да е спечелил повече от постигналите 91 и 76 победи във Формула 1 Шумахер и Хамилтън?

Гай Апулей Диокъл - древноримски състезател в надбягването с конски с колесници, изкарал за 24 г. в “Циркус Максимус” умопомрачителната сума от 35 863 120 сестерции.

Цялото му състояние било изчислено благодарение на паметника, издигнат от феновете след смъртта му. На постамента те

изписали спечелените от него пари

Еквивалентът на тази сума в злато е 2600 кг, а през 2010 г. състоянието на Диокъл е оценено на 15 млрд. долара.

Неотдавна Bloomberg преизчисли заработката на спортиста спрямо брутния вътрешен продукт на древната държава и заключи, че обемът на спечелените от надбягванията сестерции даже отговаря на днешни 29 млрд. долара.

По оценка на историците състоянието на водача на колесница се оказало 5 пъти по-голямо от финансовите активи на най-богатите губернатори в Рим и при желание спортистът можел с години да храни с хляб Вечния град или да наеме безчислената му армия за няколко месеца.

Не, Гай Апулей не се занимавал с ловка приватизация на древни лаборатории за претопяване на метали и по-точно злато и сребро, нито пък прибирал данъци за ползване на римските пътища. Всичките си пари до последната сестерция той спечелил изключително от наградни фондове на състезания.

Трудно е да си представим колко можеше да получава той, ако по времето на Рим имаше реклами и спонсорски договори. Но и без такива Диокъл и до ден днешен се явява най-богатият спортист в историята. Нито един от Майкъл Джордан, Тайгър Уудс, Флойд Мейуедър, Кристиано Роналдо или Луис Хамилтън досега не се е приближил до него, а и едва ли на някого това ще се удаде.

Откъде толкова много пари?

Всичко е много просто - Гай Апулей бил изключителен майстор във воденето на колесница - най-добрият в Рим.

В кариерата си участвал в 4257 състезания и спечелил 1462

от тях. По процент победи той би изпреварил всички велики шампиони във Формула 1 освен Хуан-Мануел Фанджо и Алберто Аскари.

Освен наградите за първите места Диокъл 861 пъти получавал такива за втори позиции и 576 - за трети. Само в 1357 състезания той не попаднал в топ 3.

Победителят в надпреварите с колесници в Рим получавал между 20 000 и 60 000 сестерции в зависимост от техния клас и категорията на стадиона.

В провинцията наградният фонд бил няколко пъти по-нисък, но въпреки това заработката в пъти надвишавала тази на обикновения гражданин.

Например - римският легионер по времето на Диокъл получавал между 80 и 100 сестерции на месец. Високото ниво на заплащане за водачите колесници било свързано с високата смъртност и честите тежки травми. Почти във всяко състезание някой от участващите падал и завършвал кариерата си заради многото контузии или даже гибел.

Гай Апулей бил толкова добър, че се състезавал, без да му се случват инциденти цели 24 г. - по 177 пъти на сезон. За първи път се пробвал на хиподрума, когато бил на 18 г., и уверено продължил до 42. За сравнение - предишните легенди в този спорт умирали, преди да стигнат до 30 г. Скорпус например спечелил общо над 2000 състезания, но

загинал под копитата на конете, когато бил на 27 г.

За парите в този спорт влияние имала и посещаемостта. В “Циркус Максимус”, който бил дълъг 621 м и широк 118, места можели да заемат 250 000 човека, или 1/4 от населението на Рим. И на всяко състезание с участието на Диокъл арената била пълна до откат.

Но откъде се появил Гай Апулей и как стигнал до големите си успехи?

Роден е през 104 г. от новата ера в град Ламекум. В момента той се казва Ламеу и се намира в португалския винопроизводствен субрегион Дору. Бащата на Диокъл притежавал неголям провинциален транспортен бизнес, така че семейството на бъдещия рекордьор било достатъчно обезпечено и той можел да се посвети на своята страст - конете.

В ролята на коняр той пристигнал в Илерда на територията на днешна Каталуня, където и провел първото си състезание. След поредица от лесни победи на всички станало ясно какво е истинското ниво на младия Диокъл и той се отправил за Рим, за да се съревновава в елитни турнири.

Въпреки локалните успехи в столицата на Гай Апулей се наложило да започне кариерата си в отбора на “белите”. В него били събрани

участници от низшите слоеве на обществото като роби, бедняци и варвари.

Този отбор разполагал с най-лошите по качество коне и оборудване, тъй като се финансирал от угризките от наградните фондове, а вчерашните начинаещи, които се сътезавали заради пари или за да се откупят от робство, нямали необходимите умения и често умирали на хиподрума. Така те не печелили нищо.

Диокъл се състезавал за “белите” 5 г. и само на 24 дочакал покана от “зелените” - най-популярния сред народа отбор, събиращ под знамената си най-добрите състезатели.

Лузитанецът се съревновавал за него 3 г. и на 27 напуснал лагера на “зелените”, за да се присъедини към “червените”, при които към онзи момент не бил останал нито един класен състезател. Благодарение на трансфера си Гай Апулей заработил сериозни пари и слава, тъй като станал флагман на организацията и получил ексклузивни условия под формата на по-нисък процент отчисления от наградния фонд, който отива за отбора.

Също така Диокъл станал голямата звезда на тима, докато при “зелените” той бил един от всички. Изглежда, този негов път повтаря през 90-те години на миналия век Михаел Шумахер след преминаването си в лагера на друг отбор, който не е в топсъстояние.

В крайна сметка Диокъл се състезавал за “червените” 15 г. до края на кариеарата си, а след напускането на хиподрума си купил селището Праенесте близо до Рим. Днес то се казва Палестрина. Гай Апулей се преместил да живее там на тишина и спокойствие, ставайки едва ли не единственият в историята водач на колесница, който реално стигнал до преклонна възраст.

Трябва да се каже, че Диокъл бил любимец на публиката. Той събирал стотици хиляди на стадионите не само с многото си победи. Повечето от гонитбите с негово участие се превръщали в шоу заради

промъкването му от втората десетка в топ 3

Гай Апулей се стараел да пресече финалната линия в последния момент и оставял почти всички възможни изпреварвания за завършващата обиколка.

Именно затова тълпата била луда по лузитанеца - нито един състезател не можел да даде на жадните за зрелища римляни толкова силни емоции. Състезанията с участието на Диокъл бързо се превърнали в събитието на деня, събирали максимум публика и били лидери по размер на наградния фонд.

Именно заради всеобщата народна любов историците смятат постиженията на Гай Апулей за възможно най-истински. Заради неговата популярност всички резултати били записвани в много източници.

Затова въпреки че животът и кариерата на Диокъл изглеждат приказни и нереални, те наистина са се случили. Голямата звезда на “Циркус Максимус” блестяла изключително ярко и най-вероятно никой никога няма да надмине Гай Апулей Диокъл.

(По sports.ru)