Вижте отговора на въпросите може ли да се проследи смартфон без GPS и дали дългото зареждане уврежда батерията на смартфона

Въпреки че често използваме устройства като смартфони и лаптопи, все още имаме много въпроси относно начина им на работа.

Ето някои от най-често срещаните недоразумения и митове относно технологичните продукти, които използваме всеки ден - от това дали е вредно да държите телефона си на зарядно цяла нощ, до идеята, че сърфирането в интернет в режим „инкогнито“ ви държи изцяло анонимни.

Отговорите на някои от тези митове могат да бъдат малко по-сложни, отколкото едно просто „вярно” или „невярно”, а по-долу ще намерите обяснения, които могат да помогнат за изясняване на въпросите, разказани от "Бизнесинсайдър".

1. Компютрите Mac не се поддават на вируси

Apple компютрите също са податливи на зловреден софтуер. Apple се е хвалила преди, че компютрите й не са толкова уязвими от вируси като тези с Windows, но компанията бързо промени маркетинговия си език, след като през 2012 г. Троянски кон засегна хиляди Mac компютри.

2. Затварянето на приложения на вашия iPhone спестява живота на батерията

Има много митове за това как работят батериите на нашите смартфони, но идеята, че затварянето на приложения удължава живота на батерията е сред най-известните. Както се оказва, премахването на всички тези приложения, работещи във фонов режим на вашия iPhone, не прави нищо, което да удължи живота на батерията на устройството ви.

През 2016 г. фен на Apple всъщност е изпратил имейл до главния изпълнителен директор Тим Кук, за да чуе последната дума за това дали затварянето на приложения подобрява живота на батерията. Крейг Федериги, старши вицепрезидент на Apple за софтуерното инженерство, отговаря вместо Кук. , както тогава съобщава 9to5Mac. В имейла се пита дали Кук излиза многократно от IOS мултитаскинг приложенията и дали това е необходимо за живота на батерията, на което Федериги отговаря: "Не и не."

3. Сърфирането в режим „Инкогнито” ви прави анонимни

Има погрешно схващане, че режимите "Инкогнито" и "Личен" са синоними на анонимност. Ако използвате режим „Инкогнито“ в Google Chrome или частно сърфиране в Safari, това просто означава, че браузърът няма да следи историята ви или автоматично да влиза в някой от профилите ви. По принцип, това е добре, когато и други хора използват компютъра ви, за да не виждат какво сте правили. Но няма да запази идентичността ви или вашият интернет доставчик, скрит от посещаваните от вас сайтове, така че имайте това предвид, ако посещавате сайтове, в които не трябва да бъдете.

4. Невъзможно е да се проследи смартфон без GPS

GPS е един от начините да се определи местоположението на мобилното устройство, но не е единственият начин. Също така е възможно да се проследява мобилен телефон чрез Wi-Fi мрежи и клетъчни кули, както е отбелязано в проучване от 2017 г. на Pew Research Center.

Миналата година изследователи от Северозападния университет също показаха как е възможно да се открие местоположението на устройството чрез събиране на данни от други сензори, като например акселерометъра и жироскоп.

5. Facebook използва микрофона на телефона ви, за да слуша частни разговори

Като се имат предвид продължаващите скандали за неприкосновеността на личния живот, които са свързани с Facebook през изминалата година, има много причини, поради които широката общественост може да бъде скептично настроена към социалната мрежа.

Но от години е мит идеята, че Facebook подслушва лични разговори и след това предлага реклами въз основа на това, което казвате. Това просто не е вярно, казва Facebook.

Митът се поражда, след като много хора съобщават, че са срещали Facebook обяви, които отразяват близко последните им разговори. Например, една двойка видяла сватбени обяви в деня след като се сгодили, преди дори да са казали на някого, както съобщи Би Би Си.

Facebook пусна изявление през 2016 г. за развенчаването на това твърдение. "Facebook не използва микрофона на телефона ви, за да таргетира реклами или да променя това, което виждате на стената си", пише компанията. "Ние показваме реклами въз основа на интересите на хората и друга информация за профила - не за това, за което говорите на глас."

6. Ако телефонът стои на заряден кабел, ще се повреди батерията

Както повечето хора, вероятно оставяте телефона си включен през нощта докато спите - дълго след като батерията е напълно заредена. Налице е общо мнение, че това ще повреди батерията на вашия смартфон, но истината всъщност е по-сложна.

Ако оставите телефона си включен, само по себе си това няма да повреди устройството. Но Доминик Шулте, управляващ директор на германската консултантска фирма за батерийни технологии BatterieIngenieure е казвал по-рано пред Business Insider, че да оставяте вашия смартфон на 100% зареден и на кабел за продължителни периоди от време може да доведе до по-бързо стареене. Други експерти обаче казват, че зареждането на телефона през нощта няма да окаже значително въздействие върху процеса на стареене на батерията.

7. Винаги трябва да оставите батерията на iPhone напълно да падне преди зареждането

Това също е популярен мит. Apple посочва на своя уебсайт, че можете да зареждате iPhone, когато пожелаете, без да се притеснявате за батерията.

8. Повече мегапиксели винаги означава по-добра камера

Мегапикселът се превърна в стандартна спецификация, чрез която много хора оценяват камерите на смартфоните, но има много фактори, които влияят на производителността на камерата. Размерът на пикселите всъщност е по-важен от броя на пикселите, тъй като по-големите пиксели могат да поемат повече светлина. Така че гледайки на самия брой пиксели и игнорирайки други фактори, като например размера на пикселите и сензора, няма да имате точно усещане за цялостното качество на камерата.

9. По-висока резолюция винаги означава по-добър дисплей на смартфона

Както в случая с камерата, има няколко фактора, които допринасят за качеството на екрана на смартфона. Резолюцията е един от тези фактори, но със сигурност не е единственият.

Видът на използвания панел също е от решаващо значение при определяне на качеството на дисплея. Телефон, направен с OLED дисплей, срещу LCD, може да показва по-смели цветове и по-дълбок контраст, независимо от резолюцията, например.

Някои производители на смартфони са добавили специфични характеристики, които могат да направят екраните на устройствата си по-различни. Iphone-ите на Apple, например, имат функция, наречена True Tone, която регулира баланса на бялото според обкръжението на устройството, друг фактор, който влияе на това как изглежда съдържанието на екрана на iPhone.

10. Не трябва да използвате зарядното за iPad за вашия iPhone

Apple казва, че няма проблем да използвате адаптера за зареждане, който идва с вашия iPad или Mac, за да зареждате вашия iPhone. Това може дори да зареди вашия смартфон по-бързо от по-малкото зарядно устройство, което е включено в кутията на вашия iPhone.

11. Поставянето на магнит близо до компютъра ще изтрие всичките му данни

Това технически е погрешно - може би си спомняте колко лесно беше навремето да изтриете дискета с помощта на магнит. Но ще ви трябва наистина, наистина голям магнит, за да изтриете твърдия диск на компютъра. Експерти казват пред PCMag, че твърдите дискове на съвременните компютри ще бъдат податливи само на наистина силни магнити с наистина фокусирани магнитни полета, така че средният ви магнит за хладилник няма да свърши работа.

12. Мобилните телефони причиняват рак

Повечето проучвания, проведени досега, не са открили връзка между използването на мобилен телефон и развитието на тумори, но досега изследванията са ограничени, според Американското общество за борба с рака.

Има няколко причини, поради които досега изследванията са ограничени, както организацията отбелязва на своя уебсайт: дългосрочни проучвания все още не са проведени, използването на мобилни телефони непрекъснато се променя и много проучвания досега са насочени само към възрастни, а не към деца.