Като най-голям орган в човешкото тяло, кожата се нуждае от ежедневна грижа. Нанасянето на козметични продукти, грижата в бюти салона не са достатъчни, за да я предпазим от вредното влияние на околната среда.

Наред с редовната физическа активност, храната е от първостепенно значение. Докато захарта и пакетираните храни ускоряват процесите на стареене на кожата, има полезни продукти, които се грижат за нейния баланс отвътре. Кои са те и защо да ги направите част от ежедневното ви меню, вижте в следващите редове.

Яйцата – приятели на кожата и хубавата фигура

Един от най-полезните източници на протеини са яйцата. Наличието на два важни антиоксиданта в тях – лутеин и зеаксантин, защитават кожата от вредните слънчеви лъчи, които са предпоставка за появата на бръчки, кафяви петна, рак на кожата. Не на последно място, редовната консумация на яйца, прави кожата по-мека, здрава и хидратирана.

Хапвайте домати

Според експерти, редовната консумация на домати подобрява състоянието на кожата, като намалява и вредните въздействия на слънчевите лъчи. Полезните плодове са богати на витамини А, К, В6, С, биотин, бета каротин, които спомагат за синтеза на колаген и забавят отпускането на кожата. Тези хранителни елементи заедно с ликопена, благоприятстват и здравето на сърцето.

Бадеми, бадеми, бадеми

Шепа сурови бадеми не само ще засити глада ви и ще намали риска да хапнете нещо нездравословно, но ще осигури на кожата ви витамин Е. Антиоксидант, който е необходим за нейното здраве и красота.

Ягоди

Едни от най-вкусните горски плодове, които са с високо съдържание на антиоксиданта витамин С. Благодарение на него се увеличава синтезът на колагенови влакна, което спомага за поддържането на кожата гладка и стегната. Изследванията показват, че елагичната киселина, която се съдържа в ягодите също предпазва кожата от увисване и дори може да намали риска от рак.

Не забравяйте за полезните мазнини

Организмът ни се нуждае от тях, а ние можем да му ги осигурим чрез консумацията на редица храни, като зехтинът е една от тях. Маслиновото масло е богато на мастни киселини, витамин Е, които защитават кожата, подхранват я в дълбочина.

Не забравяйте за орехите

Тези ядки са богати на алфа-линоленова киселина, омега-3 мастни киселини, които са ключови компоненти за младата кожа. Не на последно място, орехите ни осигуряват и мелатонин, който е важен за цикъла сън – събуждане. С негова помощ, спим пълноценно, а на сутринта сме по-свежи и отпочинали

По една – две ябълки всеки ден

Редовната консумация на сочните плодове, подобрява храносмилането, помага в отслабването, намалява риска от сърдечни заболявания с повече от 15%. Кората на ябълките съдържа антиоксиданта кверцетин, който осигурява естествена защита срещу ултравиолетовите лъчи.