Да се направи прогноза за представянето на атлет е сложна задача. Във всеки спорт можем да открием количеството анализатори и професионални зрители, способни да изкажат ласкави и не толкова ласкави мнения по въпроса. Григор Димитров, освен впечатляващо име в тениса, може да се смята и за любима тема на спортните журналисти и критици. Хасковлията се превърна в световна знаменитост за няколко години, спечели вниманието на аудиторията, а с нея и на злите езици. До този момент можем да кажем, че 2017 година е една от най-силните му, завършвайки на 3-то място в света - постижение, което го поставя по-напред от родните национали. За нашата аудитория и редица спортни журналисти, тази слава не донесе толкова радост, колкото критики и коментари относно качества на терена, професионализъм и талант.

Какви са причините за „посредственото“ представяне

Има един особен проблем в ситуацията "Димитров" - нито един от нас не е в неговите обувки и скоро няма да бъде. Първата родна ракета показа умения, показа хъс и достатъчно сила, за да стигне до 3-тото място в света, а след това, очаквано от мнозина, позицията го изпрати малко по-назад, Григор в момента се намира на 46-то място. В света на спорта, подобни звезди се броят на пръсти. България няма да има следващия Новак Джокович, нито Надал, точно това е красивото в случая, разполагаме с Григор Димитров. Последната проверка показа, че нямаме много таланти, които да се класират всяка година на някои от най-престижните тенис турнири. Промяната в играта и постиженията на Григор рефлектираха и в редица букмейкъри.

Както писаха от Betenemy в своето ревю за Winbet букмейкърите заслужено дават ниски коефициенти към повечето залози от мачовете между Гришо и бъдещите му съперници.

Григор смени няколко треньора в последните години и променяше не само стила си на игра, но и демонстрираше сериозно израстване. Както говорят експертите, проблемът на родният тенисист се корени именно в психиката. Повярвайте ни, никой не иска да е на неговото място, когато целият свят насочи погледа си и чака всеки следващ сервиз. Григор е чувал повече аплодисменти за своите опоненти, отколкото за самия себе си. Както и бившият треньор сподели "Когато напрежението се натрупва, а резултатите закъсняват, негативните вълни удрят, при това доста тежко.".

Промените в треньорския щаб

Дани Валверду разбра много добре този проблем - един играч не може да бъде перфектен на тренировките и съответно да се бори за оцеляване на корта. Освен това, не трябва да забравяме, че Григор плува сам сред акулите. Това не е футболът, където можем да видим Бербатов да отиде при Стоичков и да сподели своите терзания. Григор е сам, при това срещу всичко - чужди и свои. Нов треньор няма да промени нищо, защото играта му, на този етап е дала достатъчно резултати и се е доказала. Григор има нужда от ментор, който да говори повече през опита и по-малко през прочетеното в книгите. Появата на Агаси - една от най-скандалните и най-красноречиви фигури в тениса - демонстрира само, че за хасковлита идват по-добри дни. Спортът има нужда точно от опита на хора, постигнали всичко от нищото, а в този случай няма по-подходящ човек от Агаси за позицията. Примери за подобни успешни рокади можем да видим навсякъде - Зидан направи фурор с Реал Мадрид, покойният, за съжаление, Ники Лауда показа на Хамилтън, че успехите не са невъзможни и британецът до днес продължава да доминира на пистата.

Промените предстоят

При всички положения, можем да говорим само за положителната промяна, която предстои в щаба на най-добрия ни тенисист. И сега, в средата на годината, нека бъдем реалисти и да погледнем какво наистина може да постигне Гришо. Никога не е късно за поредното чудо, но преди това ще трябва още малко време. Агаси със сигурност работи върху каляването на духа на хасковлията, но Рим не е бил построен за един ден. Отново ще трябва време, а точно това, никога не е било достатъчно на нито един спортист. Динамиката на този спорт позволява бърза промяна на класациите, при това само след един турнир. Следователно няколко добри спортни серии ще позволят на Григор да се върне обратно в топ 10, при това до края на годината. Подобни очаквания изобщо не са невъзможни и дори биха били полезни, но дори в най-лошият случай не можем да се сърдим и на класиране някъде в топ 20. При това, всички по-сериозни турнири като Уимбълдън и US Open предстоят и точно там е най-доброто време и място за възраждането на феникса. Не забравяйте, че имаме тенисист, който много добре знае как се печелят мачове и трофеи, трябва много малко, за да се събуди онази скрита сила, която познаваме много добре.