И тази година ставаме свидетели на поредния сериозен сблъсък между конструктори и пилоти във Формула 1. Най-престижното и скъпо автомобилно състезание никога не ни е оставяло без емоция и адреналин, особено ако сте родени с гориво в кръвта, предпочитате аромата на горещ асфалт и често се прехласвате върху пилотските умения на пилотите, които се опитват да задържат машини, създадени да се движат със средна скорост от 170-200 км/ч. Сезон 2019 във Формула 1 отвори стари рани от миналата година и отново постави обичайните заподозрени (пилоти и отбори) в яростна битка за колкото се може повече трофеи. Длъжни сме да отбележим, че всеки автомобилен спорт е обвързан с изключително много инвестиции и тестване на технологии, които най-вероятно ще се появяват в традиционния автомобил след 5-10 години. Пилотът играе огромна роля в това състезание, но преди той да заблести на подиума, конструкторите трябва да са провели сериозно количество тестове, за да преборят конкуренцията и да печелят колкото се може повече точки.

Какво се случи до сега

След състезанието за голямата награда в Канада, напрежението вече достига нов връх. Пистата, на която Хамилтън се бореше за поредния си 7-ти трофей, беше на път да бъде изгубена, при това от кръвния враг Ferrari и Себастиан Фетел зад волана. Дали щастлива грешка или пропуск на талантливия германец, но за пореден път Хамилтън ще си тръгне от Канада, покорявайки не само сърцата на своите фенове, но и всеки завой на Жил Вилньов.

Потенциалните фаворити при конструкторите

Ако се включвате сега в следенето на голямата надпревара, няма да останете разочаровани - остават 14 състезания, лидерите вече са се откроили, а интригите предстоят. Както обикновено, миналогодишните шампиони Mercedes ще трябва да защитават всичко и на този етап се справят отлично с актив от 295 точки, след тях, както обикновено, за победа се борят Ferrari с далеч по-скромните 172 точки. Red Bull Racing Honda за жалост не могат да намерят правилната формула, за да се доближат малко по-нагоре, но със сигурност са фактор и оправдават труда на Honda под формата на двигатели, които бяха отказани от McLaren, а може би и по тази причина се намират на далечното 4-то място, фокусирайки се върху успехи с двигателите на френския гигант Renault. От Nostrabet и тяхната секция за PalmsBet, се вижда значимо предимство за екипът на Мерцедес, като други лицензирани букмейкъри като Efbet, Bet365 и Уинбет дават превес на Ферари. По всичко си личи, че се очертава интересна битка на коефициентите.

Рокадите в пилотската надпревара предстоят

Това далеч не е всичко, великолепната тройка сред лидерите се нарежда така: Хамилтън, Ботас и Фетел. Искрено се надяваме, че екипът на Mercedes не поддържа Валтери Ботас само като защитно крило на Хамилтън, защото финландецът е на път да се превърне в много важно име през следващите сезони. Ако погледнем назад към историята на Формула 1, всяко поколение получава своите герои и съответно формира световните лагери от фенове около себе си.

Такава е историята с Лауда и Хънт, Сена и Прост, а днес, зрителят става свидетел на битка между McLaren и Ferrari, но както казахме и по-рано, в лидерската позиция настоящата великолепната тройка, която ще реши изхода на сезона (освен ако не се случи някое е главоломно чудо), най-вероятно ще бъде именно тази. Разликата между 3-те позиции е изключително крехка и само 2 успешни състезания щяха да донесат бърза рокада и допълнително напрежение във врата на Mercedes, както и в този на Хамилтън, ако Фетел се справяше малко по-добре, същото важи и за останалите членове на отбора. Mercedes все още могат да се смятат за хегемон на пистата, но в тази битка, единственият шанс за издигане на Ferrari е чрез Фетел. 21-годишният съотборник на германеца, а именно Чарлз Леклерк все още се опитва да намери правилната стратегия и да се докаже, но състезателната му статистика от 3-ти и 5-ти позиции не дава много надежда. Очарователно е, че младежът на подобна възраст успява да даде и такива резултати, очевидно още не е разбрал и открил силата, предоставена от Маринело. Критиката отива към италианците, чийто отбор получи финансова оценка, равна с тази на Манчестър Юнайтед и на този етап се бори ревностно, за да не се сдобие със същата история като футболния клуб.

Все още нямаме сигурен лидер

Г-н Ботас, от друга страна, изобщо не се притеснява от заобикалящата го среда и натиска сребърните среди до абсолютния максимум. Партньорството му с Хамилтън дава резултати и допринася сериозно за отбора си. 4-тата позиция, заемана от г-н Макс Верстапен е също гореща точка - белгиецът разполага с 88 точки и по всичко личи, че клати много сериозно позицията на Фетел. Едно добро състезание от негова страна или едно посредствено представяне от страна на Фетел ще доведе до бърза промяна на позициите, разбира се, тук ще се изисква нещо по-сериозно от чудо за класирането на Red Bull Racing Honda, но относно представянето на този пилот, той се справя отлично.

Спокойно можем да кажем, че неговата битка сред големите се провежда изцяло на "състезателни мускули" и умения. Макс е категоричен трън за 3-мата мускетари от горните позиции и много лесно би могъл да се превърне фактор, всичко зависи от представянето на останалите. Няма да бъдем учудени, ако в следващите години получи по-престижно и достойно предложение за отбор, където да неутрализира фактори като двигател и дизайн на своята машина. Нашият скромен съвет е да не пропускате следващите състезания, все пак не трябва да забравяме, че всяка секунда се измерва в хиляди долари, а на този етап, сезонът е минал себестойност от няколко милиарда в разработки и приходи. А и сблъсъкът на това автомобилно поколение по никакъв начин не може да ни разочарова, напротив, представя се в най-добрата възможна светлина.