1000 лева е стартовата заплата, с която работодателите наемат сезонни работници. Това е сумата, която най-често се среща по офертите, подадени от работодатели от април до началото на юни.

Най-спешно е търсенето по морето, тъй като в курортите все още има стотици незаети места. В земеделието обаче също се предлага заетост по време на кампаниите по събиране продукцията от полето. Там обаче парите са доста по-скромни – между 560 и 700 лв. Оферта за трите месеца през лятото има и в големите градове, като тя е предимно за работа на открито – продавачи на различни храни от колички на улицата и сервитьори в заведения, които увеличават местата си от май до септември. Предлаганите възнаграждения са в доста широки граници, в зависимост от работното място.

В бюрата по труда от началото на този сезон работодатели са обявили 21 778 свободни работни места за сезонна заетост у нас, съобщиха за в-к „Монитор“ от Агенцията по заетостта. На базата на данните за регистрираните безработни, които започват работа на местата, обявени в бюрата по труда за сезонна заетост, през месеците март, април и май работа са започнали 17 248 безработни лица. Наетите за сезонна работа са почти една трета (25,9%) от всички започнали работа безработни лица. От тях 38,4% работят в преработвателната промишленост – хранително-вкусовата, най-вече като работници по пакетиране, общи работници, оператори на машини. Следват работниците в строителството, които са 28,3% от сезонните работници. Около 24,0% са заетите в услуги, предимно ресторантьорство и хотелиерство и останалите 9,3% са работници в селското и горското стопанство, общи работници в добивната промишленост, допълват от АЗ.

За летния сезон в морските ни курорти офертите са за готвачи, бармани и сервитьори, камериерки и рецепционисти. Предлага се работа и за спасители на басейн и на море, както и за пикола по хотелите. Заплатите, които се предлагат, са различни, като се има предвид мащабът на дейността на работодателя и търсената професия. Така например за готвач – кетъринг, топла кухня и пици, заплащанетo e до 2000 лева, а за готвач в заведение за бързо хранене от 900 до 1300 лв. За бармани и сервитьори на Златните се предлага заплащане от 800 до 1000 лв., за общ кухненски работник 650 - 700 лв. а за помощник в кухня - до 1100 лв., за помощник-готвач (нощна смяна) - до 1400 лв.

Ресторант за бързо обслужване търси да назначи служители на сезонен договор срещу 600 – 900 лв. 730 лв. чисто се предлагат за общ работник, редовна смяна в перално стопанство с осигурен транспорт, храна и работно облекло. 900 лева е предложението за сезонна работа за камериерки в хотел, където е подсигурено спането. По курортите спешно се търсят и озеленители, като заплатата е от 800 до 1000 лв.

Твърдо месечно възнаграждение от 1700 лв. бруто за работа на сменен режим, но без нощни смени предлага верига супермаркети, като добавя още в офертата си и месечни ваучери за храна от 60 лв, допълнително здравно застраховане, карта за спорт, работно облекло, обувки, както и социално помещение с всички удобства за почивка на служителите.

Заплата от 1300 до 1500 лв. може да заработи шофьор - куриер на клиентски доставки. Край морето за летния сезон се търсят още складови работници за 800 до 1000 лв, общи работници със заплата 900 - 1000 лв.

Традиционно по време на лятото строителните предприемачи имат нужда от шпакловчици и бояджии. Те обикновено работят на дневна надница от 40 лева. Търсят се още работници за мобилни групи към почистващи фирми за 750 лв., мотокаристи, служители за пекарна и търговски персонал за бензиностанция до 1000 лв., мебелисти и монтажници със заплата от 1500 до 1800 лв. и търговски представители - от 1500 до 2000 лв.

В селското стопанство пък до стотачка може да прибере дневно чевръст берач на череши в разгара на сезона, споделят собственици на големи градини в землищата на общините Павел баня и Николаево. Те обаче правят уговорката, че всичко е в зависимост от това дали плодовете са за прясна консумация или са предназначени за преработка. В първия случай берачите получавали по 0,5 лв./кг, а при втория с 20 стотинки по-малко. Далеч по-малко прибират участвалите в кампанията по прибирането на розовия цвят, където трайно се плаща по 1-1,2 лв./кг, а максимумът достига до към 60-70 лв. на ден.

Старозагорска област държи първенството по брой сключени еднодневни трудови договори при сезонните дейности, коментират от Инспекцията по безопасност на труда: при 110 178 за страната от началото на година – 19 571 договора са в Старозагорско, отделно имало 10 403 за по 4-часова работа, основно за розобера.