Huawei вече разполага с 1 млн. смартфона, задвижвани от собствената ѝ операционна система, наречена казва HongMeng. Според фирмата Rosenblatt Securities, устройствата се подготвят за тестване, без да се изяснява дали те са действително налични на пазара или са все още продукти в процес на разработка, уточнява GSMArena. 

Информацията сочи, че вътрешният софтуер е съвместим с всички Android приложения и има „повишени функции за сигурност за защита на личните данни“. 

Собствената операционна система на Huawei ще бъде достъпна най-късно тази есен или идната пролет, по думите на Ричард Ю, главен изпълнителен директор на компанията, цитиран от сайта China Daily. Тя ще може да се инсталира не само на мобилни телефони и таблети, но и на компютри, телевизори, автомобили и носими устройства. 

Въпреки че САЩ удължиха срока за забраната на Huawei с 90 дни (считано от 20 май), базираната в Шънджън компания явно не планира да чака. Операционната система на гиганта се разработва вече няколко години, като за нея се чу повече този март. 

Търговската марка „HongMeng” вече бива регистрирана на много пазари, сред които Канада, Европа, Южна Корея и Мексико. 

Името HongMeng звучи необичайно и надеждата е, че операционната система ще получи по-подходящо и интернационално мркетингово звучене. В буквален превод означава Червена мечата (Red Dream).