На мнозина се е случвало шофьорът на таксито да се опита да достигне желаната дестинация по „обиколен” маршрут, не защото е наложително, а просто за да натрупа по-голяма сметка. Скоро обаче Google Maps ще разкрива и издава такива хитреци.

Популярното приложение ще докладва на пътника, ако водачът на таксито му се е отклонил от най-краткия маршрут до желаното място. Е, човек винаги може да използва Google Maps или някое приложение за навигация, за да се увери, че таксиметровият шофьор ще избере възможно най-краткия маршрут, но най-новата функция на приложението върши работата сама – тя уведомява дали шофьорът се движи извън маршрута.

Функцията е особено полезна в градове, които човек не познава. В случай на отклонение Google Maps изпраща предупреждение към телефона – ако отклонението е над 500 метра, обясняват от XDA-Developers.

Важно е да се отбележи, че в такъв случай маршрутът няма да бъде преизчислен автоматично, което обичайно се случва при отклонение от маршрута, докато човек използва Google Maps за навигация. Новата функция ще помогне на пътника да настоява за придържане към избрания маршрут, вместо да получава адаптирани предложения за достигане до крайната цел.

Когато в Google Maps има информация и за пътния трафик и задръстванията, човек лесно може да разбере дали наистина се налага отклонение от най-краткия маршрут или шофьорът се опитва да мами. Функцията е забелязана в Индия и засега няма информация дали и кога тя ще се появи и в други страни по света.