Кипър е на първо място в Европейския съюз с най-голям дял на местата за къпане с отлично качество на водите.. Това показва публикуваният днес доклад на Европейската комисия и Европейската агенция за околна среда, който дава добра представа къде е вероятно и през това лято да се намерят най-добрите води за къпане.

Средиземноморската страна е тазгодишният европейски лидер по качество на водите – 99,1% от зоните за къпане на острова са с „отлична” оценка. Този резултат е подобрение в сравнение с предишната година, когато Кипър се класира на трето място в Европейския съюз, предлагайки отлично качество на водите в 97,3% от местата за къпане.

Малко над 85% от наблюдаваните през 2018 г. над 22 000 зони за къпане в 28-те държави-членки на Европейския съюз, Швейцария и Албания отговарят на най-строгите стандарти за „отлично“ качество на водите, посочва докладът на Европейската комисия.

Четири европейски държави - Кипър, Малта, Австрия и Гърция, са топ-отличниците, в които над 95% от местата за къпане са получили най-високата оценка.

България е предпоследна в тази европейска класация. „Отлично” качество на водите е замерено в 52,6% от местата за къпане и това е вторият най-нисък дял, регистриран в ЕС. Той обаче е значителен ръст, тъй като година по-рано най-високата оценка са получили 44,2% от зоните за къпане у нас.

Пред нашата страна е Румъния, където 56% от местата за къпане са с отлично качество на водите, а последна, след България, е Полша с 28%.

Европейската агенция за околна среда и местните власти събират всяка година, през целия сезон за къпане, данни за качеството на водите в официално определените места за къпане в 28-те държави членки на Европейския съюз, Швейцария и Албания. Повече от две трети от обектите са крайбрежни плажове, а останалите са реки и езера. Взетите проби се анализират за наличие на два вида бактерии, показващи замърсяване от отпадъчни води или дейност в животновъдството. В зависимост от установените нива качеството на водите за къпане се класифицира като „отлично“, „добро“, „достатъчно“ или „лошо“.