Най-способният "Вранглер" в историята - така е представено от създателите си четвъртото поколение на легендарния джип, чиято история започва през далечната 1941 година. Не е ли много самоуверено? Не са ли тези думи просто едно клише? Има един неоспорим факт - поредната генерация на коравия мъжкар, заченат през Втората световна война, се чувства еднакво добре и на гладкия асфалт, и в дълбоките коловози на черните пътища, и там, където никой не очаква да види автомобил. За всичко останало всеки сам поже да потърси отговорите лично в откритото само преди два дни представителство на "Джип" на ул."Акад.Михаил Арнаудов"2 в Русе.
Откъде "Вранглер" черпи самоувереността, че за него няма непреодолими препятствия
Отговорът е в две усъвършенствани системи за постоянно задвижване на четирите колела Command-Trac и Rock Trac, плюс електронeн блокаж на преден и заден диференциал, диференциал с ограничено приплъзване и електронно разкачане на предната стабилизираща щанга.
Системата за задвижване на четирите колела Command-Trac включва двустепенна трансферна кутия с предавателно число 2.72:1, ново поколение усилени предни и задни мостове Dana с предавателно число на задния мост 3.45 при бензиновия вариант и 3.73 при дизеловия вариант.
Системата работи в 4 режима на шофиране (плюс Неутрален):
2H (Задвижване на задните колела със стандартни предавки High Range);
4H AUTO (Автоматично задвижване на четирите колела със стандартни предавки High Drive);
4H Part-Time (Задвижване на четирите колела с блокаж на централния диференциал за офроуд условия със стандартни предавки High Range);
N (Неутрален);
4L (Задвижване на четирите колела с понижаващи предавки Low Range за тежък офроуд).
Автомобилът разполага с технология за смяна на режимите по време на движение, позволяваща превключване между задвижване на две колела (2WD) и четири колела (4WD) със стандартни предавки при скорост до 72 км/ч.
Всеки "Вранглер" носи емблема Trail Rated, която доказва неговите легендарни 4х4 възможности. Сертификатът Trail Rated е резултат от успешното преминаване на поредица от тежки тестове в следните области: сцепление, водни препятствия /газене до 76 см!/, маневреност, артикулация /възможността на предния и задния мост да работят в различни равнини, примерно при усукване заради преодоляване на различни препятствия/ и пътен просвет.
В днешно време вътрешните добродетели не са достатъчни. 
Посрещането най-често е по дрехите и татуировките, но като истински лидер "Вранглер" няма нужда да се бори с евтини трикове за интереса на публиката
Напротив - един от най-големите мачовци във високопроходимия клас държи на безпогрешно разпознаваемите дизайнерски знаци на "Джип" - от кръглите фарове до решетката със седем отвора; от трапецовидните калници до видимите панти; от сгъваемото челно стъкло до спортния ролбар; от демонтируемите врати до откритите конфигурации с твърд или мек покрив.
Има новости, но и те се подчиняват на традицията. Дизайнът е ярък и грубоват, с широк силует и снижена странична линия, с по-големи прозорци за по-добра видимост, особено на екстремни трасета. Прословутата решетка със седем отвора по-модерен външен вид, като крайните ребра на решетката се пресичат с фаровете, отдавайки почит на легендарния модел CJ. Горната част на решетката е леко извита назад за подобряване на аеродинамиката.
Новите врати са изработени от лека и високоякостна алуминиева сплав и са закрепени директно за каросерията с болтове със стандарт Torx, за да се демонтират по-лесно.
Всички модификации вече разполагат с ролбари в цвета на автомобила, които са заварени към каросерията и имат интегрирани дръжки за захващане.
Интериорът пък съчетава автентичен стил, гъвкавост, функционалност
и интуитивно използване на функциите, както и по-стилната и удобна кабина с висококачествени материали и покрития.
Вдъхновената от наследството на марката централна конзола е с чиста форма, която допълва хоризонтално оформеното табло с покритие според избора на модела. 
Функционалността на "Джип" се отразява в изцяло новата централна конзола, в която са разположени скоростният лост, лостът на трансферната кутия и ръчната спирачка. Истинските болтове по лоста, дръжките за хващане и рамката на екрана на инфо-развлекателната система подчертават автентичните методи на конструиране.
Любопитен е един дебютант - водоустойчив бутон за стартиране на двигателя, който е разположен на лесно достъпно място за водача.
В инструменталното табло е разположен 3,5-инчов или 7-инчов информационен LED TFT дисплей.
Централната конзола също така разполага със 7,0-инчов или опционален 8,4-инчов сензорен екран (и двата варианта предлагат свързаност с Android Auto и CarPlay). Два USB порта отпред и два за пътниците на задните места осигуряват връзка с медийния център на автомобила, който разполага стандартно с 12-волтови изводи, както и с 230-волтов контакт.
Изцяло обновеният модел следва собствения си стандарт да предлага множество умни решения за съхранение на вещи, здрави джобове с мрежи по цялата дължина на вратите, поставки за чаши и многобройни места за съхранение на телефони. Жабката  се заключва също както отделението в предния подлакътник - за сигурно съхранение на ценни вещи, когато покривът на автомобила е свален. Отделение в пода зад задните седалки осигурява пространство за малки предмети, скрити от външните погледи. Сред уникалните характеристики на "Вранглер" са изцяло миещият се интериор и защитеният екран на инфо-развлекателната система, които позволяват лесно и безпроблемно почистване.
Благодарение на 
конструкцията с каросерия, монтирана върху рама и петточковата система на окачване
джипът предлага водещи 4x4 възможности, съчетани с подобрена динамика при движение на асфалтирани пътища, безопасност за пътниците и по-комфортно пътуване.
За да бъдат защитени важните компоненти на автомобила по време на изпитания, включително резервоара за гориво, трансферната кутия и  автоматичната трансмисия, "Вранглер" използва четири метални плочи и греди.
Новото окачване е настроено за по-добро пътно поведение и комфорт върху асфалтирани настилки, без да се жертват офроуд възможностите.
Двигателната гама 
е усъвършенствана с въвеждането на два нови двигателя - 2.2-литров турбо дизелов двигател MultiJet II и 2.0-литров редови четирицилиндров бензинов турбо двигател. Тези два двигателя се присъединяват към подобрения 3.6-литров V-6 Pentastar двигател. Всички мотори са комбинирани с осемстепенна автоматична трансмисия, абсолютно нова за този модел.
Няколко думи и за безопасността - от многобройните системи за сигурност ще маркираме само наблюдението на мъртвата зона и разпознаване на напречен трафик зад автомобила, преден и заден парктроник, камера за заден ход с динамични линии, електронен контрол на стабилността с електронна система против преобръщане и четири стандартни въздушни възглавници.