Успехите на американския телевизионен минисериал на HBO „Чернобил“, разглеждащ най-тежката ядрена авария в Европа, е довел до увеличаване на броя на туристите, които искат да видят завода и призрачния изоставен град, информира Reuters.

Една от туристическите агенции от Чернобил е обявила 40% скок в резервациите, откакто поредицата на HBO започна излъчването си в началото на май. Минисериите получиха множество позитивни отзиви от зрителите и критиците.

През април тази година бяха отбелязани 33 години от катастрофата, предизвикана след неуспешен тест на сигурността в четвърти реактор на ядрената централа, след който облак от радиоактивни частици достигна голяма част от Европа.

Минисериите на HBO описват последиците от експлозията, обширната операция по почистване, както и последващото разследване на ядрената катастрофа.Районът около завода запазва усещането за пост-апокалиптична пустош, където бездомните кучета бродят и растителността навлиза в изоставени сгради без прозорци, осеяни с развалини.
В призрачния град Припят, който някога е бил дом на около 50 хил. души, работещи предимно в централата, има увеселителен парк с огромно виенско колело, което никога не е било ползвано, тъй като откриването му е планувано за 1 май – няколко дни след катастрофата. За да разгледат призрачното място, заедно с екскурзовод на английски език, туристите са готови да платят по около 100$ на човек.

Сергей Иванчук, директор на туристическата агенция SoloEast, заявява пред Reuters, че компанията е отбелязала 30% увеличение на туристите, отишли в района през май 2019 г. в сравнение със същия месец на миналата година. „Резервациите за юни, юли и август са се увеличили с около 40%, откакто HBO излъчи шоуто“, обяснява той.
Ярослав Йемеляненко, директор на Chernobyl Tour, казва, че е очаквал подобно увеличение заради поредицата. Неговата компания предлага специална обиколка на локации, които са пресъздадени в сериала, сред които е и бункерът, където първоначално местните управляващи решават да не евакуират града веднага след експлозията.

Онези, които пристигат за дневни посещения, се качват на автобуси от центъра на Киев, с които пътуват 120 км, за да стигнат до отцепения район. Там могат да разгледат паметниците на жертвите, изоставените селища и да обядват в единствения действащ ресторант в град Чернобил.