Холандия продължава да е срещу приемането на България в Шенгенското пространство заради корупцията и трафика на хората. В сряда външният министър Стеф Блок в прав текст заяви в София, че е "нужен допълнителен напредък в борбата с корупцията и по-стриктна система".

"Впечатлен съм от охраната на границата, но има още една част, свързана с граничния контрол. Как се справя правителството с корупцията, контрола на трафика на хора и има ли допълнителни системи за това. Нужен е допълнителен напредък в борбата с корупцията и по-стриктна система", каза холандският външен министър на обща пресконференция с българската си колежка Екатерина Захариева.

България от години твърди, че е изпълнила техническите изисквания за членство в зоната за свободно пътуване, но някои страни продължават да имат резерви заради недостатъчните резултати в борбата с корупцията и престъпността и не допускат България да се присъедини дори частично – само по въздух и вода.

" Ние разбираме, че вие искате да влезете в "Шенген", но се надявам, че вие ще разберете, че народът на Нидерландия знае за големия брой мигранти, които стигат до нашата държава и трябва да е уверен, че ще има силен и стриктен контрол без компромиси, преди да приемем България в Шенген", повтори холандският дипломат.

Правителството на Бойко Борисов имаше очаквания за пробив на няколко пъти, но това така и не се случи. За да отиграе ситуацията в своя полза, Борисов стигна дори до формирането на странни тези от рода на това, че България вече не иска да влиза в зоната заради това, че тя, за разлика от българските граници, е охранявана лошо.

"Сега ние се пазим от шенгенското пространство“, каза Борисов миналия месец.

Този път обаче външният министър Екатерина Захариева припомни, че България е поискала да влезе първо по въздух и вода и настоява, че охранява добре границите си.

"Винаги има място за подобрения, но ние не само охраняваме добре външната граница на ЕС, но и разследваме и трафика на хора. Само тази година има 100 случая на разследване на трафиканти. Надявам се скоро Холандия да вземе решение в полза на България", каза Захариева.

Холандия не вярва на снимки

Блок обаче явно не се впечатлява от българските твърдения и дипломатично обясни, че "България е една от държавите, които охраняват външната граница, а Нидерландия е една от дестинациите и затова ние зависим от контрола на тази граница".

В същото време той сподели, че е впечатлен от постигнатия прогрес.

"Бяха ми показани многобройни снимки за охраната на границата, но има още една част, и тя е как се справяте с корупцията и какъв е подходът към трафика на хора и мисля, че има нужда от допълнителен напредък", каза холандският външен министър.

България подарява рози на Холандия

Тази година се отбелязват 110 години от установяване на дипломатическите отношения между двете страни. По този повод България подарява на Нидерландия 110 рози, които наесен да бъдат засадени там.

Нидерландия подарява на България луковици от нов сорт лалета, наречени на старото име на София - Сердика, съобщиха Екатерина Захариева и Стеф Блок.

"Нашите две страни развиват отношенията си в дух на партньорство, прагматизъм и приятелство. Холандия е най-големият чуждестранен инвеститор в България, търговският обмен и туристическият поток се увеличават всяка година", добави Захариева.

Блок от своя страна отбеляза, че редица холандски компании за избрали България и през 2018 година те са инвестирали в страната 80 млн. евро.

България се справя невероятно успешно след прехода от 90-те години, допълни външният министър на Холандия.

Изборите за Европейски парламент бяха важни и ние ще можем да упражняваме демократичните си права и европейското сътрудничество. Заедно ще се справяме с предизвикателствата на нашето време и ще гарантираме отбраната на ЕС по надежден и стриктен начин, посочи Стеф Блок.