Японките се организираха в движението # KuToo, с което обявяват война на носенето на високи токчета на работното място, предават Франс прес и Ройтерс.

В наименованието на протестното движение се използват думите куцу /обувка/ и куцуу /болка/. Кампанията беше лансирана от актрисата Юми Ишикава и тя много бързо беше подкрепена в мрежата от 19 хиляди последователки.

"Днес внесохме петиция, чрез която настояваме приемането на закон, забраняващ на работодателите да изискват от служителките им задължително да се явяват на работа с високи токчета. Това по същество е дискриминация по полов признак и представлява сексуален тормоз над жените!", заяви Юми Ишикава пред медиите, преди да се срещне с отговорни лица в Министерството на труда.

Всичко започна с туит на актрисата, в който тя съобщаваше как японски хотел изисква задължителното носене на високи токчета за получаване на назначение от страна на кандидатките. Впоследствие хиляди японки се обединиха в социалните мрежи, тъй като много от тях се сблъсквали със същия проблем.

Агенциите припомнят, че през 2017 година канадската провинция Британска Колумбия забрани на работодателите да принуждават служителките си да носят високи токчета. Тази практика беше заклеймена като опасна и дискриминационна