Унгарският премиер Виктор Орбан каза днес, че е поискал пълно разследване на инцидента с потъналото корабче в река Дунав в Будапеща, при който загинаха най-малко седем южнокорейски туристи, предаде Ройтерс.

Унгарската полиция съобщи късно снощи, че е задържала капитана на кораба, който е ударил и потопил по-малкия плавателен съд с южнокорейските туристи. Засега не е ясно какво е причинило инцидента.

Водолази се опитват да стигнат до потъналото корабче, но придошлата река затруднява условията и спасителните дейности могат да се забавят, съобщават местните власти.

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че видимостта под водата, където е потънало корабчето, е практически нулева, което ще затрудни спасителната операция, предаде Асошиейтед прес.

"Потресен съм от това, че инцидентът е станал на място, където пътниците не са имали почти никакъв шанс да оцелеят", каза унгарският премиер Виктор Орбан пред държавното радио, като поднесе съболезнованията си на близките на загиналите.

"Поисках от властите да извършат щателно и пълно разследване", каза той.

Южнокорейската външна министърка Кан Кьон-уа пристигна днес в Будапеща, за да получи актуална информация за усилията за спасяване и да помогне за процеса. Тя благодари на унгарския си колега за щателното претърсване на реката и спасителните операции.

След срещата днес с южнокорейската си колега министър Сиярто каза, че останките на корабчето са на повече от шест метра дълбочина, а нивото на реката се очаква да се покачи заради обилните валежи.

Все още 21 души още са в неизвестност - 19 южнокорейски туристи и двама унгарци - членове на екипажа. Седем южнокорейци бяха спасени, а други седем загинаха при инцидента, припомня АП.