На 30 май България се присъедини към десетки държави по света като част от Световния ден на множествената склероза. Събитието у нас се отбеляза с концерт за силата на духа на хората с тази диагноза. То се проведе в София на лятната сцена на НДК. Въпреки мрачните синоптични прогнози, времето бе съпричастно към хората с множествена склероза, като щедро дари със слънце зрителите и участниците.

Концертът беше открит от неговия водещ Наско от БГ Радио и започна с изпълнението на талантливата 8-годишна Ирина Стефанова от Училището за певци "D Stars". Здравка Цветарска, председател на Фондация „Множествена склероза България”, приветства присъстващите и всички българи с диагнозата МС, които, въпреки трудностите в ежедневието си, продължават напред, без да се страхуват: „Благодаря, че ви има в моето време. Когато в трудни дни тъга ви обземе, вдигнете гордо глава и кажете без срам – не ме е страх, аз мога, защото не съм сам!”. Това беше и посланието, което всички пациенти с МС отправиха в четирите клипа, заснети през май, специално за тазгодишната кампания „НЕВИДИМАТА МС”, посветена на Световния МС ден. Като част от инициативата и чрез любезното съдействие на световната МС организация, фондацията всяка седмица през последния месец представи и по един плакат с невидимите симптоми, които съпътстват ежедневието на хората с тази диагноза. И клиповете, и плакатите могат да се видят във фейсбук профила на фондация „Множествена склероза България” - https://www.facebook.com/msmg.foundation/.

По време на концерта г-жа Цветарска анонсира и песента „Заедно напред”, която се изпълни от възпитаници на "D Stars" за първи път на сцената на НДК и е символ на Фондация „Множествена склероза България”. Текстът е написан от пациенти с МС и техните близки.
Част от музикалното събитие бяха група група P.I.F., които посветиха песента „Понякога” на хората с МС, трио „Ы”, трио „Тринити“, възпитаници от "D Stars", Ансамбъл за народни песни и танци – град Пазарджик, и други. Актьорите Филип Аврамов и Росен Пенчев също подкрепиха каузата с музикално изпълнение.

Концертът беше посетен както от пациенти с МС, техни близки и хора, подкрепящи каузата на Фондация „Множествена склероза България", така и от случайто минаващи граждани. Всички получиха флаери, от които можеха да разберат основните истини и митове за болестта МС.

Истина е, че болестта МС е уникална при всеки. Симптомите и тяхната сила и проява са различни.

Истина е, че МС не е пречка да имаш деца, но изисква внимателно планиране със семейството и лекарите.

Мит е, че МС е присъда и смъртоносно състояние. Истина е, че повечето хора продължават живота си нормално десетилетия след тяхното диагностициране. Ето защо МС се класифицира като хронично заболяване.

Мит е, че всеки с МС стига до инвалидна количка. Истина е, че повечето хора с диагнозата нямат нужда от инвалидна количка, особено при ранно диагностициране и лечение.

Истина е, че учените разработиха много медикаменти, които контролират развитието и симптомите успешно при много хора.

Истина е, че много от хората могат да останат на работа, ако имат нуждата подкрепа от работодатели и колеги.

И не на последно място, истина е, че редовните, умерени упражнения могат да помогнат при много симптоми и за по-доброто общо състояние на тези пациенти.