Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който за втори път тази година влезе в Народното събрание заговори за намаляване на ставката на ДДС до 5% за хляба и лекарствата. Също така той спомена пред журналистите, че може да се помисли за безплатни детски градини.
 

„Вчера питахте какви законопроекти, мислим да внесем законопроект за сваляне ДДС на хляба на 5%, за лекарствата да помислим и за безплатни детски градини и за книгите“, каза Пеевски. „Колегите ще ви разкажат и ще се видим скоро. От всички ще търсим подкрепа“, добави той.
 

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев заяви, че се обмисля законодателен пакет, свързан с някои промени в ДДС за хляба, за лекарствата и за книгите. „Ще проведем среща с хлебопроизводителите, зърнопроизводителите, с брашна на фармацията. Не искаме да бъдем популисти. Ние трябва да сме сигурни, че цените ще паднат, за да го направим. Може да се получи обратният ефект“, посочи Цонев, цитиран от „Фокус“.
 

Според него някои партии го правят популистки без да го обмислят. „Обявяваме го не за друго, а защото ще стартираме поредица от срещи“, изтъкна депутатът от ДПС. Той уточни, че най-важното от предложенията е безплатният пакет за детските градини. „В нашата програма, която предлагаме сега за обсъждане с другите партии, предвиждаме строителство на детски градини и то в много големи размери от бюджета. Да кажем да се пренасочи онзи ресурс, който беше за саниране към строителство на детски градини“, заяви Йордан Цонев.

Той допълни, че следващият пакет законодателни промени ще бъде свързан със скъсяване на времето за една инвестиция.