Напусна ни любимият актьор Джоко Росич.

Той е издъхнал снощи в 21.30 часа в болница "Лозенец". Преди няколко седмици актьорът беше опериран в "Пирогов" от тумор в мозъка.

Джоко Росич е роден на 29 февруари 1932 г. в Крупан. Майка му е българка, а баща му - сърбин. През 1951 г. емигрира в България по политически причини. Завършва икономика и школа по радиожурналистика, след което работи 17 години като журналист в БНР.

Снима се е в над 110 филма - български, унгарски, сръбски. Едни от най-известните филми, в които е участвал, са "Осмият", "Езоп", "Демонът на империята", "Михаил Строгов", "На всеки километър", "Гоя", "Антихрист", "Баща ми бояджията", "Иван Кондарев", "Сватбите на Йоан Асен", "Войната на таралежите", "Камионът", "Хан Аспарух", "Време разделно", "Под игото", "Златният век", "Капитан Петко войвода", "Зарево над Драва".

През февруари 2010 година получи наградата "Златен век" на Министерството на културата за големите му заслуги и принос към българското кино. Преди 4 години в Будапеща той бе удостоен със специална награда за принос към унгарското кино, в което прави сериозен "пробив" още със знаковата си поява в унгарския филм "Под краката им свири вятърът".

Достоен човек

Джоко Росич беше достоен човек и актьор, с голяма вътрешна и външна хубост. Това заяви актьорът Ицхак Финци по повод на смъртта на своя колега и близък приятел. Финци се е разстроил много, когато късно снощи е научил новината за смъртта на Джоко Росич. "Джоко беше топъл и отзивчив човек, притежаваше голямо благородство", добави Финци.

Неговият актьорски талант и майсторска игра беше достойна за подражание. Джоко умееше да придава на образите достоверност и неподправеност. Играта му беше въздействаща, заяви Финци.

Той припомни, че Джоко Росич е познат и любим актьор не само на българските, но и на унгарските зрители. По времето на социализма той е един от малкото наши артисти с толкова много участия в чуждестранни филми и копродукции.

"Филмите му в Унгария бяха много популярни и местните зрители оценяваха таланта му доста високо. Росич изпълни повече главни роли в унгарското, отколкото в българското кино", споделя Ицко Финци.

Актьор от европейска класа

Джоко Росич бе актьор от европейска класа, той би бил гордост за всяка една нация, са казва в некролога, издаден от Министерството на културата, съобщиха от ведомството.

"И Джоко го отнесе черният кон. Колко малко читави хора оставят спомени!", написа в своя Фейсбук профил министърът на културата д-р Петър Стоянович по повод кончината на големия наш актьор Джоко Росич, който ни напусна на 81-годишна възраст след тежко боледуване.

В некролога за харизматичния актьор и кино легенда Джоко Росич /1932 – 2014/, издаден от Министерството на културата, се казва: "Българската култура претърпя поредната невероятно тежка загуба - прощаваме се с любимия на поколения българи киноартист, изиграл десетки запомнящи се роли в много от шедьоврите на българското кино, които отдавна са заели достойно място в неговия "Златен фонд". Джоко Росич обаче бе актьор и от висока, европейска класа, той би бил гордост за всяка една нация и трябва да сме признателни, че той беше сред нас. Ще го запомним и като човек на честта, на дадената дума, той никога не предаде приятелите си, не изневери и на принципите си".

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!