Всички парламентарно представени партии ще трябва да върнат 6.5-те млн. лв., които са получили от финансовото министерство под формата на надплатени субсидии от последните парламентарни избори. Това стана ясно от коментар на Бойко Борисов по повод предложените от Министерския съвет днес промени в Закона за политическите партии.

„Ако някой по закона е надзел повече, да ги върне веднага“, заяви премиерът след изказване на финансовия министър Владислав Горанов, че партийната субсидия ще бъде фиксирана на 11 лв. със задна дата 26 май 2016 г.

В началото на миналата седмица стана ясно, че Парламентарно представените политически партии и дори невлязлото движение „Възраждане“ са получили през 2018 г. над 6.5 млн. лв. повече, отколкото е трябвало да получат според разпоредбите в Закона за държавния бюджет. Според справка на Министерството на финансите, което според Закона за политическите партии има отговорността да превежда дела от субсидията за всяка партия в посочена от нея сметка, дадена на „Шоуто на Слави“, през миналата година шестте партии и коалиции са получили общо 38.65 млн. лв. Средствата се отпускат от Министерството на финансите на четири части всяка година.

По информация за надплатените от Министерството на финансите субсидии главният прокурор Сотир Цацаров миналата сряда разпореди на Върховната административна прокуратура (ВАП) да направи проверка дали е бил нарушен Законът за политическите партии при определянето и изпращането на партийните субсидии за 2018 г.