Корнелия Нинова до 1-2 месеца ще подаде оставка като председател на Българската социалистическа партия (БСП). Тя обясни, че за утре е свикан националният съвет на партията и че тогава ще бъдат обсъдени нови правила за пряк избор на председател на БСП.

„Стартираме избор на нов председател на БСП. За пръв път ще изберем председател по новия устав – ще гласуват всички, като за президент. До месец-два ще приключим с тази процедура и ще пристъпим към пряк избор на председател“, каза Нинова и обясни, че ще се оттегли от председателския пост в Столетницата при стартирането на процедурата по избор до 1-2 месеца.

Лидерът на БСП бе категорична, че не може да се счита, че от днес е председател в оставка, тъй като в партията още няма правила как да се избере следващият председател. „Утре ще се съберем, ще съставим правилата, а след това, когато стартира процедурата до месец-два, ще се оттегля“, каза Нинова.

Според лидера на БСП ниската избирателна активност от снощи е удар за всички партии в България. „Всички партии трябва да си вземем поука защо хората не ни харесват. Ниската активност означава слаба легитимност, слабо доверие. Ниската активност също така прави корпоративния и купения вот по-значим“, обясни Нинова.

Освен избор на нов председател на Столетницата лидерът на партията обясни, че занапред предстоят множество конференции във всички общини и областни съвети, за да се анализират причините за лошия резултат на БСП на европейските избори.

Нинова каза също, че депутатите на партията ѝ се връщат в парламента, за да предложат промени, свързани с КПКОНПИ и главния прокурор.