Основателят и главен изпълнителен директор на "Хуавей" (Huawei Technologies) Жън Чжънфей заяви пред телевизия "Блумбърг", че контрамерки от страна на Пекин спрямо американския технологичен гигант "Ейпъл" (Apple inc.) са малко вероятно и че той ще се противопостави на евентуален подобен ход на Пекин спрямо производителя на iPhone, предаде БНР.

На въпрос за някои призиви в Китай за ответни репресивни мерки срещу "Еъйпъл", Жън Чжънфей посочи, че той ще "протестира" срещу всяка подобна стъпка, ако тя бъде взета от управляващите в Пекин.

"На първо място, подобно отмъщението на Китай срещу "Ейпъл" няма да се случи, а на второ място, ако това все пак се случи, ще бъдат първият, който ще протестирам”, подчерта основателят на "Хуавей" в интервю за телевизия Блумбърг, публикувано в неделя.

"Компанията "Ейпъл" е моят учител, тя е лидер. Като ученик, защо трябва да тръгна срещу моя учител? Никога няма да направя това", подчерта Жън Чжънфей.

В същото време той призна, че наложените от администрацията на американския президент Доналд Тръмп експортни ограничения ще намалят двегодишното лидерство на "Хуавей" спрямо неговите конкуренти, но добави, че компанията или ще увеличи производството на процесори, или ще намери други алтернативи, за да остане начело в бизнеса със смартфоните и при изграждането и оборудването на мобилни мрежи от пето поколение (5G мрежи).

Коментарите на Жън Чжънфей са факт, след като през миналата седмица американската банка Goldman Sachs прогнозира, че печалбата на "Ейпъл" може рязко да се сви с около 29%, или с $3,35 за една акция, ако продуктите на компанията бъдат забранени в Китай в отговор на рестрикциите, предприети от правителството на САЩ срещу "Хуавей".