Лидерът на Консервативната партия в британския парламент Андреа Ледсън подаде оставка заради кризата с Брекзит, предава телевизионният канал Sky News, цитиран от „Фокус“.
 
Съответното стана ясно от писмо до премиера на Обединеното кралство Тереза Мей, в което Ледсън обяснява решението си със съмнение, че "нашият подход ще постигне резултата от референдума за 2016 г.".
 
Медията цитира ключови пасажи от писмото на Ледсън: "Вече не вярвам, че нашият подход ще постигне резултата от референдума, поради следните причини:
 
1. Не считам, че ще бъдем наистина суверенно Обединено кралство чрез предложението, което сега се предлага;
2. Винаги съм твърдяла, че вторият референдум би бил опасно разделителен и не подкрепям правителството, което доброволно улеснява подобна отстъпка…
3. Налице е такава разбивка на правителствените процеси, че скорошните законодателни предложения, свързани с Брекзит, не са били подлагани на внимателно проучване или одобрение от членовете на кабинета;
4. Толерантността към онези в кабинета, които защитават политиките, противоречащи на позицията на правителството, доведе до пълно разрушаване на колективната отговорност.
 
Внимателно обмислих това решение, но утре няма да мога да изпълня задълженията си като лидер на торите в парламента, да обявя законопроект с нови елементи, на които се противопоставям.
 
Напълно зачитам интегритета и решителността, които сте показали по време на процеса. Никой не е искал да успеете повече от мен, но сега ви призовавам да вземате правилните решения в интерес на страната, на това правителство и на нашата партия.
 
Ето защо с голямо съжаление и с тежко сърце аз се оттеглям от правителството".

Както БЛИЦ съобщи, според Sky News Ледсън предприема тази стъпка, за да може да се кандидатира за поста премиер на Великобритания.