Шерпът Ками Рита поглежда към земята от нейния връх във вторник сутринта. Тогава за втори път в рамките на едва няколко дни той се качва на връх Еверест и за втори път поставя рекорд.

Когато на 15 май непалският шерп се качва на Еверест той го прави за 23 път и поставя рекорд. С качването си от тази сутрин той би сам себе си.

49-годишният шерп няма планове да се пенсионира и се надява да се изкачи до върха още няколко пъти.

"Мога да се катеря още няколко години", споделя той пред BBC преди 23-я си опит преди седмица.

"Здрав съм, мога да продължавам, докато съм на 60 г. С кислородът не е толкова трудно", казва той.

За първи път той се качва до върха през 1994 г.

"Никога не съм си мислел за рекорди", казва Ками Рита. "Даже не съм знаел, че можеш да поставиш рекорд. Ако знаех щях да се кача на много повече върхове по-рано!", добавя шерпът.

Шерпите са хората, които помагат на катерачите да изкачат върховете. Те са малък народ, който обитава Хималаите. Работата им е не само да носят, но най-вече да водят алпинистите, да подготвят маршрута, да оправят въжетата по трасето.

"Шерпите оправят въжетата по пътя към върха", обяснява Кми Рита. "Така че шерпите си проправят път, оправяйки въжетата и чужденците после дават интервюта, че Еверест е по-лесен и говорят за куража на шерпите", обяснява той.

"Във всяка планина спи една богиня. Наша работа е да държим богинята щастлива. Месеци преди да почна да се катеря се моля и искам прошка, защото ще трябва да поставя краката си на тялото й", обяснява още шерпът.

В списъкът с хората, които най-често са се качвали до Еверест преди Ками Рита има други трима души, с по 21 опита всеки. Двама от тях вече са се пенсионирали, докато третия - 39-годишният Нгима Нуру ще опита 22-я си опит откъм китайската страна на върха този сезон.