Млад треньор по водна топка на деца е загиналият в планината Олимп българин. Това е 25-годишният Мартин Киров, помощник на треньора Ангел Бенински в детските отбори на Славия, съобщава waterpolobg.com.

Мартин е внук на Иван Ковачев-Дембо, голяма фигура в българската водна топка. Ковачев, също покойник, изведе през 1991 г. младежкия национален отбор до историческото шесто място на световното първенство в Лонг Бийч, САЩ. Ковачев бе начело на тима на Славия през 2010 година, когато мъжкият отбор спечели засега последния си трофей - Купата на България, а в състава беше и тогава 16-годишният му внук Мартин.

Нелеп инцидент е причина за неочакваната кончина на спортиста, заяви консулът на България в Солун Румен Лозанов. 

"Инцидентът е възникнал по време на преход в планината. По едно от трасетата, наречено Куфто, оценено с висока трудност. Бил е с малка група от българи - планинари. Впоследствие решават да посетят въпросното място. Нещастният случай възникнал при невнимание и подхлъзване", разказа консулът.

Оказва се, че Мартин и компанията му се отклоняват от маршрута и се стига до падането, което отнема живота на младия мъж. Веднага след случилото се сигнал е подаден от българин, който е бил в групата, към гръцката планинска служба, обясни още Лозанов.

Мартин бе един от най-добрите български играчи по водна топка от набор 1994 г. Два пъти е играл на финали на европейско първенство за юноши - в Щутгарт 2010 и Риека 2011. Носител на Купата на България за мъже с отбора на Славия за 2010 г. В последните няколко години започва като помощник-треньор, но успоредно с това играел успешно в мъжкия отбор на клуба.