Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Западна България, а до полунощ и над централната част на Дунавската равнина ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. Това съобщи дежурният синоптик Анна Дякова от НИМХ, цитирана от Фокус

В източната половина на страната ще продължи да духа до умерен южен вятър. В западните райони вятърът ще е слаб от югозапад, по-късно след обяд ще се ориентира от запад и ще се усили. Максималните температури ще са между 23° и 28°.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, а привечер над западните райони ще започне да се повишава, но ще остане по-ниско от средното за май. Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Максимални температури между 22° и 26°. Температурата на морската вода е 15-17°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

В следобедните часове над масивите в Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа силен юг-югозападен вятър, привечер в западните райони ще се ориентира от запад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра – около 11°.

Във вторник, след временно разкъсване и намаление на облачността, около и след обяд над Централна Северна, над Източна и планините на Западна България ще се развие купеста и купестодъждовна облачност и на много места там ще превали и прегърми.

От запад ще проникне малко похладен въздух; повече ще се понижат температурите в Северна България, максималните там ще са 20°-25°, в Южна ще достигат до 27°-28°.

В сряда вероятността за валежи е малка, ще преобладава слънчево време, с купеста облачност след обяд.

В четвъртък от запад на изток ще премине още едно атмосферно смущение. На места ще превали и прегърми. Вятърът ще се ориентира от западсеверозапад, до умерен.

На празничния 24 май отново се очакват следобедни валежи с температури около 20-25 градуса, като повече се очаква да вали в североизточните райони.

В събота ще бъде топло, но предимно облачно. Слаби превалявания се очакват на места в североизточните райони.

В изборния ден 26 май – неделя, ще бъде предимно слънчево, валежи не се очакват, а температурите ще бъдат между 23 и 27 градуса, за София около 23 градуса.