Дотук войната в Йемен е отнела живота на най-малко 7300 деца. Там на всеки 10 минути от болести умира по едно дете, а всеки ден загиват или биват осакатявани по 8 деца. Какво още трябва да се случи, за да реагира светът?

"Йемен е изпитание за нашата хуманност. А ние сме на път да не издържим този тест." При произнасянето на тези думи пред Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) настъпи тишина в залата. Изказването на генералната директорка на УНИЦЕФ Хенриета Фор сякаш изправи света, както и СС като негов задочен представител, на подсъдимата скамейка. Тя говори за позора в Йемен и за това, че цялата световна общественост просто изоставила тази страна и хората в нея. Фор е била там и с очите си е видяла какво са причинили на тази забравена страна петте години гражданска война:

"Видях един ридаещ баща, който неописуемата бедност беше поставила пред жесток избор: кого да остави да умре от глад - жена си или децата си".

Най-малко 7300 убити или осакатени деца

Така ли трябва да изглежда нашата хуманност към другите, попита Фор присъстващите в залата, а въпросът ѝ остана да виси във въздуха. От началото на тази война са убити или осакатени 7300 деца. Толкова са според официалните данни, а действителният им брой несъмнено е много по-висок, твърди Фор.

В раздираната от гражданска война страна и двете страни в конфликта - бунтовниците и армейските сили - блокират пътищата на хуманитарните помощи и спират помагачите. Всеки ден в Йемен загиват или биват осакатявани по осем деца. На всеки десет минути там умира по едно дете от болест, която е напълно лечима.

По думите на Фор, тези деца умират, защото хората, които са в състояние да им помогнат, не могат да стигнат до тях. И така едно цяло поколение умира в Йемен. А заедно с него умира и съвестта на света, добавя тя: "Изоставяйки тези деца, ние погазваме не само техните основни права - погазваме и хуманността."

"Трябва да спасим 15 милиона деца"

Това е една от малкото добри новини от Йемен: бунтовниците хути са напуснали позициите си в пристанищния град Ходейда - както беше договорено на преговорите в Стокхолм. Това наистина е малък напредък, който обаче изглежда незначителен на фона на огромното бедствие, което сега обрисува също и генералната директорка на УНИЦЕФ:

"Половината от децата под 5 години в Йемен, около 2,5 милиона души, са хронично недоразвити. 15 милиона йеменски деца очакват от нас да спасим живота им. Моля ви, нека им помогнем!"

Още една катастрофа

И сякаш на света не му стига тази най-голяма, причинена от други хора, хуманитарна катастрофа, зам.-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор за спешната помощ Марк Лоукок предупреди за друго очертаващо се огромно бедствие: танкер, натоварен със суров петрол, може да се разцепи край Ходейда и 1,1 милиона барела от суровината могат да се излеят в Червено море.

"Това е четири пъти повече, отколкото нефтения разлив при катастрофата с „Exxon-Valdez" преди 30 години."

И още нещо много показателно каза американският представител в ООН - лично той се страхува, че по отношение на Йемен светът отдавна вече е претръпнал.

Коментарът е публикуван в "Дойче веле".