Лидери на Европейския съюз са обсъждали възможността следващата Европейска комисия да бъде оглавена от българката Кристалина Георгиева, твърди агенция Bloomberg, позовавайки се на двама души, запознати с хода на дискусията миналата седмица. В текста, дело на четирима репортери, така и не се посочва как е изникнала идеята и защо изведнъж бившият еврокомисар се оказа конкурент на водещите кандидати на двете основни сили в Европейския парламент.
 

Припомняме, че зад основните кандидати - Манфред Вебер и Франс Тимерманс, стоят Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти.
 

Съгласно член 17 от Договора за ЕС предложението за следващия председател на Европейската комисия идва от Европейския съвет, т.е. от 28-те страни. Изборът на правителствените лидери се одобрява от квалифицирано мнозинство, след което претендентът за поста на Жан-Клод Юнкер трябва да бъде одобрен от обикновено мнозинство от евродепутатите. Ако кандидатът не получи съгласието на Европейския парламент, до един месец държавите членки трябва да се върнат с ново предложение.
 

Според източниците на Bloomberg Кристалина Георгиева има силни шансове да успее. В нейна полза е това, че е бивш зам.-председател на Комисията и знае как работи тази институция, Също така политически принадлежи към имената, зад които стои ЕНП. Тя отговаряше за бюджета на ЕС през 2014-2016 г. и за първото му намаляване.
 

Кристалина Георгиева е дългогодишен служител е на Световната банка и зае през 2017 г. специално създаден за нея пост, който практически я направи вторият по влияние човек в структурите на международната организация. Сега тя може да стане първата жена, оглавила Европейската комисия.
 

Като идваща от страна от Източна Европа, тя може да успокои новите страни членки от района, че отново (след Доналд Туск) имат свой представител на единия от трите най-високи поста в ЕС, пише Bloomberg. А това пък може да развърже ръцете на Германия и Франция да преговарят за поне един от другите два важни поста - председател на Европейския съвет и управител на Европейската централна банка.
 

На срещата си в румънския град Сибиу лидерите на ЕС са обсъждали потенциални имена за ключовите постове и тогава е изникнало името на Георгиева. Списъкът ще започне да се съкращава още на 28 май - първият Европейски съвет след изборите за европарламент.