Председателят на постоянната комисия по земеделието и храните на Народното събрание Десислава Танева ще заеме мястото на подалия оставка министър Румен Порожанов. Премиерът Бойко Борисов е изпратил преди минути в деловодството на парламента предложението за промяна в състава на Министерския съвет, след като тази сутрин получи оставката на Порожанов.

Още не е ясно кой ще оглави комисията на НС.

Порожанов със сигурност си тръгва от ведомството - няма да остава нито като зам., нито на каквато и да било друга позиция.

 Десислава Танева бе обявена за министър в първото правителство на Борисов през 2009 г., но на другата сутрин Борисов предпочете Мирослав Найденов. "Тя знае, може и един ден ще бъде министър", каза тогава премиерът. Причината да бъде предпочетен Найденов бе бизнесът на Танева, която управляваше 61 фирми под шапката на "Мел инвест холдинг".

И тя стана министър - във второто правителство на Борисов (от 7 ноември 2014 г. до 27 януари 2017 г.). В края му забременя, което е вероятно причината да остане първоначално извън състава на сегашния кабинет. Днес Танева е щастлива майка на близначки, които отглежда със съпруга си и татко на двете момиченца - кмета на Котел Коста Каранашев.

В първото и третото правителство на Борисов (41-ото и настоящето 44-ото НС) тя оглавява земеделската комисия в парламента.