Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Оставката на министър Порожанов е приета от министър-председателя Бойко Борисов.

Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно, заяви министърът на земеделието, цитиран от пресцентъра на МЗХГ.

На няколко пъти в последните Румен Порожанов декларира, че е готов да подаде оставка, дори, че е обсъдил това с премиера Борисов.

 "В момента, в който премиерът прецени, че по някакъв начин политически влияя, от гледна точка на един или друг казус, ще си подам оставката", каза Порожанов на 9 май, след разговор с министър-председателя.

В предаването "Панорама" на БНТ на следващия ден - 10 май, след въпрос на водещия, премиерът Борисов похвали работата на земеделския си министър.

Напоследък Румен Порожанов попадна в два скандала: единият за декларирани доходи и имотно състояние, другият около одобрени от ДФ "Земеделие" субсидии на фирми, свързани с Миню Стайков, който е обвинен за злоупотреби с еврофондове.

Във връзка с първия, се оказа, че антикорупционната комисия е публикувала негова непълна имуществена декларация, в която липсва информация за апартаменти и земеделска земя, придобити от съпругата на министъра. Впоследствие Порожанов депозира молба до комисията да публикува декларацията "без липси".

Във връзка с втория скандал земеделският министър бе извикан на разпит в следствието - като свидетел, в качеството му на бивш директор на Държавен фонд "Земеделие". 

След разпита отказа да говори по същество, каза само, че обяснил какви са процедурите на ДФ "Земеделие". Попитан дали е близък с Миню Стайков, Порожанов бе категоричен: "Няма как да съм близък. Не съм близък".

Какво наследство оставя Порожанов

В сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки, отбеляза Румен Порожанов, цитиран в съобщението на МЗХГ.

Министерството изнесе изключително успешно Председателство на Съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора - Общата селскостопанска политика след 2020 г. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент, подчерта министърът в оставка.

Комуникацията със сектора винаги е била открита и прозрачна за поставянето, разглеждането и решаването на всички належащи въпроси, изтъкна Порожанов и изказа благодарност за работата си със земеделските производители и браншовите организации.