Възможно е да изтича информация за предлаганите количества ток на свободната борса в сегмента “Ден напред”. Това каза Петър Илиев, изпълнителен директор на Национална електрическа компания (НЕК) по повод високите цени на тока на свободния пазар.

„Аз подозирам, че някой знае, че ще се подадат количества и ще се напазарува добре”, заяви той. По думите му НЕК изпълнява задълженията си към регулирания пазар на ток и останалите количества електрическа енергия продава на свободния пазар.

„НЕК не е имал задължения да регулира свободния пазар. Просто не е имало свободни количества”, добави Илиев.

Той добави, че ако НЕК изпълни искането за пускане на допълнителни количества от Марица Изток 1 и 3, това ще доведе до значителна щета за НЕК, тъй като тези разходи няма да бъдат покрити от Фонда за енергийна сигурност, тъй като те са до определените количества от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Според Илиев ако допълнителни количества се осигурят от язовири, без да се спазват другите изисквания, има опасност да се застраши снабдяването с вода и да се източат язовирите в България. "Поради тази причина ние изпълняваме задължението на НЕК към регулирания пазар отговорно и твърдим, че няма увеличение на цената на електрическата енергия поради причини на НЕК", каза още Илиев.

По думите му общественият доставчик никога не е имал за цел да ощети никого.

Според Илиев не е работа на НЕК, а на другите отговорни институции да сезират при сигнали за изтичане на информация за търгуваните количества на свободната борса.

„НЕК е отговорна компания и спазва законите в страната, най-вече Закона за енергетиката и решенията на КЕВР, както и други разпоредби и ангажименти към ЕК“, каза Петър Илиев. Според него преминаването към частично свободен пазар се е оказало голямо предизвикателство както за производителите, така и за потребители и търговци на ел. енергия.
 

Илиев обясни, че след като бяха увеличени заявките на ЕРП-тата с над 2 млн. MWh за регулаторния период 1 юли-30 юни заради студено време и върнали се фирми на регулирания пазар, няма как да бъдат пуснати допълнителни количества на борсата. „Това е енергия, която не е отишла на свободния пазар. Тя щеше да отиде на свободния пазар и да има излишъци, но това са реалностите“, каза Илиев.
 

По повод поисканата оставка на ръководството на НЕК от работодателите Илиев каза, че за него това е най-малкият проблем. „Изговориха се доста неща, не само против мен, оставката е най-малкият проблем“, каза той и допълни, че коментарът за „организирана престъпна група“ му е доста неприятен.