Един от съоснователите на „Фейсбук“ призова за разцепване на гигантската социална медия, като предупреди, че шефът на компанията Марк Зукърбърг е станал прекалено влиятелен, предаде АФП.

„Време е за разцепване на „Фейсбук“, каза Крис Хюз, който със Зукърбърг основава социалната мрежа в общежитие, когато двамата са студенти в Харвардския университет през 2004 г.

В статия, публикувана в „Ню Йорк таймс“, той пише, че фокусирането върху растежа е накарало Зукърбърг да жертва сигурността и добрия тон за кликове и че глобалното му влияние става потресаващо, предаде БНР.

Споруд Хюз бордът на „Фейсбук“ работи повече като съветнически комитет, отколкото като орган, контролиращ властта на изпълнителния директор, който освен Фейсбук, контролира още Инстаграм и Уотсап (WhatsApp).

„Фейсбук“ приема, че успехът върви с отговорност“, каза вицепрезидентът на компанията по глобалните въпроси и комуникациите Ник Клег, който е бивш британски вицепремиер. „Но не може да се налага поемане на отговорност с призиви за разцепване на успешна американска компания“, добави той.

Хюз, който напусна „Фейсбук“ преди повече от десетилетие, обвини компанията, че придобива или копира своите конкуренти, за да постигне доминация в сферата на социалните медии. А това разколебава инвеститорите да подкрепят нейни съперници, тъй като знаят, че те няма да издържат дълго на конкуренцията.

Зукърбърг е създал „чудовище, което избутва предприемачите и ограничава избора на потребителите“, пише Хюз.

„Най-проблематичният аспект от властта на „Фейсбук“ е едностранният контрол на Марк върху словото. „Няма прецедент, сравним с възможностите му да наблюдава, организира и дори цензурира разговорите на два милиарда души“, аргументира се той.