Френското село Плугастел, разположено в Западна Франция, обяви награда от 2000 евро за разгдаване на надпис от 230 години, изобразен върху скала на отдалечен плаж. До момента никой не е успял да разгдае 20-те реда с надписи, открити преди няколко години. 

Плочата с надписи се намира в залив, достъпен само при отлив. До момента е известно, че някои от буквите са са обърнати френски букви, а други са букви от скандинавски стил. 

В надписа се открояват годините 1786 и 1787 г., период, предшестващ Френската революция. Изобразен е и кораб с платна и рул и свещено сръце, увенчано с кръст. Според някои интерпретации на местни учени  човекът, който е направил надписа, е бил полуграмотен и е писал на старо местно наречие.

"Попитахме местни историци и археолози, но никой не успя да разкрие какво се крие зад надписа на скалата", споделя кметът на Плугастел Доминик Кап, цитиран от "Дарик". Според него по света има хора с експертни познания и затова е обявен конкурс с призив за помощ "Мистерията Шамполион в Плугастел - Даулас", в чест на Жан-Франсоа Шамполион - лингвистът, който дешифрира древните египетски йероглифи на Розетския камък през 19-ти век.