Световният номер 3 Роджър Федерер продължи с успешното си завръщане на клей, след като победи французина Гаел Монфис с 6-0, 4-6, 7-6(3) и се класира за четвъртфиналите на турнира от сериите Мастърс в Мадрид.

Швейцарският маестро играе на червени кортове за първи път от 2016-та година насам, но започна вихрено двубоя си с Монфис, като не даде нито един гейм на съперника си в първия сет и го спечели само за 19 минути игра. Французинът отговор на удара във втората част и бързо дръпна с 3-0, като въпреки че Федерер изравни до 4-4, Монфис все пак стигна до нов пробив и вкара мача в трети сет. В него Монфис отново имаше пробив преднина, но Федерер го върна, а при 5-6 швейцарецът отрази два мачбола, преди да стигне до тайбрек, в който бе категоричен и се наложи със 7-3.

По този начин Федерер се класира за четвъртфиналите на надпреварата, където ще срещне австриеца Доминик Тийм, който по-рано днес победи Фабио Фонини в два сета. Напред продължава още един швейцарец – Стан Вавринка, който победи шестия поставен Кей Нишикори с 6-3, 7-6(3) и ще чака Рафаел Надал или Франсис Тиафо на четвъртфиналите. За следващата фаза се класираха още световният номер 1 Новак Джокович и хърватинът Марин Чилич.