Депутатите одобриха на второ четене промените в Закона за енергетиката, с които дават възможност на малките фотоволтаични централи (между 1 и 4 мегавата) да продават на свободния пазар. Такова възможност се дава и на топлофикациите с когенерации. Промените влизат в сила от 1 юли, но производителите на ток имат три месеца да приведат в синхрон своите мощности и да сключат необходимите договори.
 

Промените са в отговор на протестите на бизнеса, който се оплаква, че цената на електроенергията на Българската свободна енергийна борса (БНЕБ) е нереално висока заради монопола на държавните енергийни дружества. В началото на годината имаше скокове от по 30% в цените на отделните сегменти на БНЕБ.
 

Приемането на второ четене на законодателните промени означава, че над 360 малки фотоволтаични централи, както и 12 топлофикации ще могат продават своя ток на свободния пазар. По този начин се очаква да се повиши ликвидността на електроенергийната борса.
 

Малко след гласуването на промените четирите национално представени работодателски организации излязоха с отворено писмо, в което не спират да критикуват държавата заради енергийната ѝ политика. Според тях липсват каквито и да било усилия за намаляване на разходите на държавните централи – АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица изток 2“, и НЕК, както и осигуряване на тяхното поне средносрочно бъдеще. 

Крайно неефективното управление на държавните централи води от една страна до високи цени на свободния пазар на електроенергия, а от друга - до високи загуби на някои от централите. Категорично заявяваме, че комбинацията от това прехвърляне на проблемите на енергетиката към индустрията, от една страна, и свиващото се бизнес потребление, от друга страна, ще е пагубно за икономиката на България, пише в позицията.

Те цитират цени и количества на сегмента „Ден напред“ на електроенергийната борса:

  • За 7.05.2019 г. -предлагането от НЕК е за 13 477 МВтч, цената е 79.41 лв. за МВтч.
  • За 8.05.2019 г. - предлагането от НЕК е за само 4 309 МВтч, което формира цена от 164.6 лв.
  • За 9.05.2019 г. - НЕК предлага 4 309 МВтч и цената е 130.56 лв.

Бизнесът недоумява какво е наложило свиването на предлагането на енергия от страна на НЕК над три пъти. Защо НЕК продължава да предлага количества, които са крайно недостатъчни?, питат реторично бизнес организациите. 

Според тях дружествата от състава на Български енергиен холдинг (БЕХ) спазват ангажиментите пред Европейската комисия за осигуряване на минимална ликвидност, но формалното им ограничаване до утвърдените нива при съкратено дългосрочно предлагане очевидно води до дефицити в търгуваните количества на свободен пазар и до неаргументирано високи цени. И това е причината цените на електроенергия в България за последните 2 дни са най-високите в целия ЕС.