Продължават тенденциите на нарастване на средните цени на всички видове жилищни имоти, като при двустайните апартаменти ръстът е 8.5%, а при тристайните апартаменти - 2.5%. Информацията е на база оценките на недвижими имоти, изготвени през последната година от оценителите на Адванс Експертни Оценки на територията на град Русе.

Забелязваме потенциал за усвояване на нови имоти на територията, в пряка връзка с активния ипотечен пазар и нагласата на българина да инвестира в жилища – търсят се добри имоти като състояние, локация, цена. Купувачът избира имот, който би бил добра инвестиция в дългосрочен план.“ – твърди Управляващият партньор на Адванс Ценка Божилова.

Най–предпочитаните квартали за живеене, според изведените данни за промяната на стойностите през първото тримесечие на 2019 г. в сравнение с 2018, са Възраждане и Център. Следват Ялта, Широк Център и Здравец. По-малко предпочитани, но не на последно място са Родина, Дружба и Чародейка. Най-непривлекателни са апартаментите в крайните квартали ДЗС и Захарна фабрика, където имотите се оценяват в диапазона от 340 до 390 евро/кв.м.

 

 

Класация на кварталите в Русе спрямо ценови нива и привлекателност за живеене

Квартал

Средна стойност
(евро/кв.м.)

Ценови диапазон (според локация, състояние, етаж и др.) (евро/кв.м.)

Център

750

550-1000

Възраждане

720

Ялта

700

Широк Център

650

550-750

Здравец (всички части)

550

500-650

Родина (всички части)

520

350-600

Дружба (всички части)

500

Чародейка (всички части)

420

350-500

Пазарната стойност на гаражите варира между 4000 и 8000 евро, в зависимост от местоположение и разположение в сградата (партер-сутерен).

При офис площите нарастването на средните стойности е най-голямо - 14%, като търсенето е съсредоточено основно в Центъра, където и стойностите са най-високи – диапазон 450-850 евро/кв.м., в зависимост от локация, човекопоток, състояние, етаж и възможност за паркиране.

За промишлените имоти и складовете, пазарната стойност се движи в диапазона от 200 до 450 евро/кв.м., като най-предпочитани са Промишлените зони на града.

Относно празните парцели, стойността им варира в диапазона от 150 до 300 евро/кв.м. в централните части на града, подходящи за жилищно застрояване и от 20 до 65 евро/кв.м. в промишлените зони и крайните квартали, а в околните села - от 6 до 15 евро/кв.м.

От така изведените данни, можем да обобщим, че нарастването на пазарните стойности на имотите в Русе е в резултат на стабилния пазар на недвижими имоти в последните години, все още ниските нива на лихвите по ипотечни кредити и на търсенето и предлагането на имоти с по-добри параметри, довършителни работи и по-качествено и ново строителство.

Адванс Експертни Оценки е водеща компания в оценителския сектор в страната, регулирана от RICS /Кралският институт на сертифицираните оценители/. Работи с повече от 20 банки у нас, има мрежа от 90 оценители в 40 града и изготвя годишно над 10 000 оценки.

Компанията притежава сертификат за оценки на недвижими имоти, машини и съоръжения, търговски предприятия и вземания, земеделски земи и трайни насаждения, права на интелектуалната и индустриалната собственост и други активи /бижута и скъпоценни камъни/.

Адванс Експертни Оценки открива, нов по-голям офис в гр. Русе, който обслужва града и региона. Ръководител на регионалния офис е Ваня Христова – оценител на недвижими имоти, специалист с опит в областта на имотите и обслужването на клиенти [email protected]