С голяма молитва за мир от представителите на различни вероизповедания приключи официалното посещение на папа Франциск I в България - втората визита на папа в историята на страната ни и първа от 17 години насам. Събитията и посланията на Франциск достигнаха до милионите католици и вярващи по света, които го следят и се вслушват в думите му.

Папа Франциск отправи своята молитва за мир на пл. "Независимост" в София в присъствието на хиляди хора от България и чужбина, които бяха дошли да го изслушат.  Площадът е знаково място в столицата. Това е т.нар. триъгълник на толерантността, където са разположени православна църква, католически храм, синагога и джамия. Православната ни църква обаче не излъчи представител в призива. 

"Господи, направи от мен инструмент на твоя мир. Нека да нося истината там, където има пречка, там където има отчаяние да има радост. Светлина да има там, където царува тъмнина. Учителю, направи не толкова да търся утеха, колкото аз да утешавам. Не толкова да търся любов, колкото да обичам, защото давайки - получавам. Умирайки, се раждаме за вечен живот. Амин!". Така започна молитвата за мир на папа Франциск.

От столичния площад той призова за активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които "ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на човека", предаде Дарик.

Мирът изисква и моли да направим от диалога - път, от общото сътрудничество - наше поведение, от взаимното опознаване - метод и критерий, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения, каза Франциск.

В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и игнорирани от смазващото съучастие на заинтересуваните групи, заяви още папа Франциск.

Светият отец призова всички да съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиите, на политиката, на културата. Той отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители на различните вероизповедания в България.

Папата се сбогува с представителите на различните вероизповедания у нас с прегръдка.

Утре рано сутринта папа Франциск ще бъде изпратен от премиера Бойко Борисов. Светият отец продължава посещението си в Северна Република Македония.