Като голяма реклама за България и послание за мир и разбирателство в региона определи премиерът Бойко Борисов визитата на папа Франциск в България, след срещата им в правителствената зала на летище София в неделя сутринта.

Двамата разговаряха минути след като самолетът на "Ал Италия" кацна на столичния аеропорт и главата на Римокатолическата църква бе официално посрещнат от български гвардейци, министър-председателя, който му целуна ръка, и деца в народни носии, които му подариха цветя.

"Аз съм вярващ човек, българинът е вярващ човек. Радвам се и благодаря на всички българи, за разбирането и за тази възможност, да посрещна един от символите на вярата за съвременния свят - Негово Светейшество Папа Франциск.  Вярвах, че той ще приеме поканата да посети България, вярвам, че страната ни ще остави в него спомен за добри хора, толерантни и миролюбиви“, заяви министър-председателят Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

По думите му посещението на папа Франциск е голяма реклама за България и фактът, че за втори път папа посещава страната ни означава че демократичните процеси са необратими. Според премиера Борисов апостолическото посещение на папа Франциск е висока чест за България, вдъхновяващо послание и подкрепа за мира в региона и света.

"Благодаря Ви, че ме поканихте. Аз се моля за мир и всички ние се молим за мир, защото войната е нещо много, много грозно и лошо“, казал папата в началото на срещата си с Борисов

След срещата си със Светия отец Борисов заяви пред журналисти, че тази визита е голяма реклама за България в целия свят.

Молитвите за мир на папа Франциск са всеизвестни и изключително важни и той това го подчерта за нашия регион, за Западните Балкани, каза министър-председателят. Той допълни, че папата го е поздравил за направеното за Западните Балкани по време на българското европредседателство и е заявил, че е символно и неслучайно, че след тези три дни в България той ще отиде в Северна Македония.

"Благодарих му, че си удържа на думата и дойде в България, защото виждате, че целият свят е вперен в това посещение. И неговите молитви са мир са всеизвестни и изключително важни и за нашия регион. Той поощри това, което правим с мостовете на магистралитe. И сега, когато се разделяхме, каза още веднъж, че магистралите са свързващото и определящото и мира включително“, заяви Борисов.

България стои добре на фона на конфликтите, които има в региона и това се оценява, отбеляза още той. За отношенията на страната ни със Северна Македония, за където понтификът заминава след като приключи визитата му у нас, премиерът коментира: "Няма да правим компромис с нашата история. Братството, приятелството, добросъседството в пълен обем сме го показали до този момент. Сега очакваме от тяхна страна също да се съобразят с нашата история, както ние с техните желания“.

"Подаръците също са ни символ. Благодарих му за това, че всяка година българска делегация, включително с владика от нашия Синод, са винаги на 24 май във Ватикана и това ще продължи. Те също почитат много светите братя Кирил и Методий, защото с писмеността са направили много за мира, за образоването на много народи в региона. И затова и единият подарък беше икона на светите братя Кирил и Методий“, обясни Борисов.

Той е подарил и омофор - лента, символизираща епископската власт, в впечатляваща украса от извезани в долната му част златни кръстове, а в горната му част – образите на Свети Петър и Свети Павел. Другият му дар е вечната роза, която по думите му символизира посланието на България за мир.

Борисов каза, че личният му подарък за папата е кисело мляко, специално подквасено. Той обясни, че се е спрял на този подарък, защото папата за първи път разбрал за България като ял кисело мляко като дете в Аржентина.

Мотото на апостолическото пътуване на папата у нас носи заглавието на енцикликата "Мир на земята" (Pacem in terris) на Свети Папа Йоан ХХIII (Анжело Джузепе Ронкали) , който преди да приеме това име и да оглави Римокатолическата църква е бил в България като апостолически легат от 1925 г. до 1934 г.

Свитата на главата на Римокатолическата църква включва 35 от най-висшите представители на Светия Престол, както и близо 70 журналисти от световни медии, които традиционно отразяват апостолическите пътувания на папата. Нивото на делегацията е още по-високо от обичайното за такива посещения и в нея са: държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, който отговаря за Католическа църква в България и неведнъж е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар - с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите - с ранг министър на външните работи, монсеньор Гуидо Марини, главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсеньор Маурицио Руеда и др.