Президентът Румен Радев посрещна папа Франциск с почетна рота и химна на България и Папският химн.

Мотото на вашето пътуване е "Мир на Земята". Този призив ще отекне по целия свят и то от София. Нашата история е наситена със страдания. Българското общество не търпи расизъм и ксенофобия.

На метри от тук съжителстват православен храм, джамия, католическа църква и синагога, посочи президентът Румен Радев в приветствието си към Светия отец.

Държавният глава благодари на папа Франциск за неговото официално посещение в България.

"Ваше Светейшество, днес с най-топли чувства Ви посреща един открит и добросърдечен народ. Народът на една от най-старите християнски държави, приел Христовата вяра преди 12 века", каза президентът.

Нашата история е наситена с войни и страдания. Затова знаем цената на мира и знаем, че мирът е траен, само когато тържествуват хуманизмът и толерантността между различни религии, етноси и народи, защото българското общество не търпи расизъм и ксенофобия. Само на метри от тук съжителстват мирно от векове православен храм, джамия, католическа църква и синагога, каза държавният глава.

Президентът Радев припомни, че в своето Великденско послание папа Франциск е призовал "Да изграждаме мостове, а не стени". Това е мисията на нашето време. Стени се вдигат лесно, но мостове се градят трудно. И ако в многовековните отношенията между България и Ватикана доминират добрата воля и взаимното уважение, заслугата е на майсторите на мостове, заяви държавният глава.

Той каза, че в базиликата "Санта Мария Маджоре" през девети век папа Адриан Втори освещава българските писмена. В базиликата "Сан Клементе" почива Св. Константин Кирил Философ. Това са свети места за всеки българин. Вече 44 г. епископът на Рим приема българска делегация на 24 май в знак на почит към Светите равноапостоли Кирил и Методий - първоучители на славянския свят.

"Българската писменост е вградена в основите на европейската и световна цивилизация и е стожер на нашата идентичност", отбеляза президентът Румен Радев.

Той каза, че дълбоко в нашата родова памет са съхранени спомените за Унията на цар Калоян с Римската църква, за битката при Варна през 1444 г., за застъпничеството на Римската курия за българите след жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 г., за медицинската помощ при последвалата Руско-турската освободителна война. Светъл е споменът от времето, когато Анджело Ронкали - папа Йоан 23-и, наричан от някои "Българския папа", пребивава десетилетие като Апостолически визитатор и делегат в София.

"Днес, когато в Европа се завръщат омразата и ксенофобията, ние си спомняме великата мисия на Светите братя Кирил и Методий - да отстоят правото на всеки народ да слави Бога на своя език. Дълбокият смисъл на техния урок е, че езиковите и културни различия не са пречка народите да живеят в мир и да изповядват общи ценности", посочи президентът Радев.

"Виждам моето посещение като изключителна възможност. Благодаря на г-н президента, че ме посрещна така топло на този знаменателен площад. Аз поздравявам и патриарх Неофит, всички митрополити и всички вярващи". Това каза папа Франциск в слово след срещата с президента Румен Радев.

"Нашето общуване трябва да бъде с уважение и респект към човешкото достойноство. Трябва да изкажем несъгласие с всякакъв вид насилие, с всеки опит религията да бъде използвана за цели различни от чисто религиозни. Моето посещение е по пътя на Йоан Павел II", посочи папа Франциск.

Оригинално, ръчно изработено разпятие с резбовани флорални мотиви, които се вплитат като детайли в централна част на българския възрожденски иконостас ще подари Радев на папа Франциск.

Материалите, върху които е резбовано разпятието, са стогодишен орех, както икестеново дърво. Изработката е характерна за художествената школа от района на град Банско в началото на 19 век.