Президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин, са разговаряли по телефона днес малко повече от един час, съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от световните агенции. Кремъл потвърди за разговора, но отказа подробности на този етап.

Двамата са обсъдили режима на контрол върху ядрените оръжия, Северна Корея, Венецуела, Украйнатърговията и много за кратко доклада Мълър, уточниха от Белия дом.
 
Тръмп и Путин са разговаряли за евентуалното сключване на ново ядрено споразумение, този път с участието и на Китай, както и за продължаване на действието на сегашния американско-руски Договор за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия.
 
Американският президент е призовал руския си колега да окаже натиск върху Северна Кореяда се откаже от своята ядрена програма.
 
По въпроса за Венецуела, Тръмп е подчертал, че "всички варианти продължават да бъдат на масата". САЩ са "на страната на венецуелския народ", е дал да се разбере той.

Тонът се изостря от няколко седмици между Съединените щати, които искат венецуелският президент Николас Мадурода се оттегли, и Русия, която обвинява администрацията на Тръмп, че се опитва да организира държавен преврат в тази държава с огромни петролни резерви, отбелязва Франс прес.
 
Двамата са обсъдили "много, много накратко" и доклада на американския специален прокурор Робърт Мълър, който разследваше евентуалната намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Американският и руският президент са отчели факта, че търговията между двете страни се е увеличила след влизането на Тръмп в Белия дом.
 
Това бе един "като цяло положителен разговор", обобщи Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс.
 
ТАСС посочва, че това е първият контакт между Тръмп и Путин след срещата на върха на Г-20в началото на декември в Аржентина. Тогава американският президент отмени в последния момент планираната отделна среща с руския си колега и двамата само разговаряха за кратко в кулоарите на форума.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че е имал днес "много продуктивен" телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, предаде Ройтерс.

В поредица от коментари в Туитър Тръмп отбеляза, че с Путин са обсъдили различни въпроси - от Северна Корея, Украйна и Венецуела през търговията до ядрените оръжия. Обсъдихме и "руската измислица", каза той, визирайки разследванията за намеса на Русия в президентските избори в Съединените щати през 2016 г.

"Имах дълъг и много добър разговор с президента на Русия Путин. Както винаги съм казвал, много преди началото на лова на вещици (разследването за сговор между предизборния щаб на Тръмп и Русия), да се разбираме с Русия, Китай и всички други е добро, а не лошо нещо", написа още в Туитър Тръмп.