Очертава се сериозен проблем с правата върху данните, тревожат се учени.

Учени от Оксфордския Интернет институт (OII) съобщиха резултати от интересно изследване за динамиката в съотношението между живи и мъртви потребители на социалната мрежа Facebook.

Данните сочат, че през 2070 г. броят на починалите потребители на Facebook може да превиши броя на живите. А към 2100 г. мъртвите хора с акаунти в мрежата ще достигнат най-малко 1,4 милиарда, твърди проучването, за което съобщава ZDNet.

Изчисленията са направени на базата на два сценария. При първия се подразбира, че броят на потребителите на Facеbook ще остане на нивото от 2018 г. В този случай до края на столетието умрелите потребители от азиатските страни ще възлязат на 44% от всички мъртви, като почти половината от тях ще са от Индия и Индонезия, или около 279 млн. през 2100 г.

Вторият сценарий предполага 13% ежегоден ръст в аудиторията на Facebook. При подобно развитие, към края на века броят на мъртвите потребители на мрежата ще превиши 4,9 млрд. Най-голям дял в тази статистика ще има африканският регион и по-точно Нигерия, на която ще се паднат 6% от общия брой мъртви потребители на Facebook. От западните страни в Топ 10 ще влязат само САЩ.

Според учените, наличието на мъртви потребители във Facebbok ще породи сериозен проблем – това са правата върху данните им, кой и как ще ги използва. Очертава се най-големият в световната история архив с персонална информация, достъп до който трябва да има не само Facebook.

Ръководните фактори в социална мрежа също се замислят върху този проблем. През 2015 г. Facebook пусна система за паметни профили на умрели потребители, а наскоро мрежата добави нови възможности за управление на акаунтите на покойниците.