Във вторник, 30 април, японският император Акихито ще стане първият император от два века насам, който ще се отстъпи престола. Ден по-късно ще се даде старт на нова ера. 

Тя ще бъде подета от принц Нарухито, син на сегашния император Акихито. С възкачването му на престола ще се постави началото на ерата Reiwa (което означава ред и хармония). Нейното име ще се появи на монети, вестници, шофьорски книжки и официални документи.

За последно император се е отказвал от властта през 1817 г. Абдикацията стана възможна след промяна на действащото законодателство, така че да му се позволи да направи тази иначе забранена стъпка. Изключението от правилото, според което нов император идва само след смъртта на предходния, се прави само за Акихито.

Новината за предсрочното слизане от престола бе обявена за първи път през 2017 г. и идва на фона на интересен дебат за бъдещето на монархическото семейство и по-специално за забраната жени да поемат императорския престол. 

Акихито е потомък на една от най-старите монархически династии в света. Роден е на 23 декември 1933 г. В края на 50-те години на миналия век се бракува за Мичико, момиче без „синя” кръв, с което се запознава на тени корта. 

По случай смяната на властта в Япония има обявена 10-дневна почивка. Много от публичните услуги за гражданите, като банковите например, също не са на разположение за ползване.