По-малко британци са ангажирали летни почивки в страни от ЕС тази година, заради несигурността около Брекзит, показват данни на туроператора „Томас Кук“.

"Томас Кук" съобщава, че почти половината от летните почивки, продадени до края та февруари, са за страни, които не са в ЕС, което с 10 процента повече в сравнение с миналата година. Въпреки това Испания продължава да е предпочитана дестинация за британците, предава БНР.

На второ място е Турция. Тенденцията съвпада с данни на пощенските служби, които отчитат, че продажбата на валута за по-отдалечени страни бележи увеличение. Продажбата на японски йени, например, се увеличила с 12 процента.

Изпълнителният директор на „Томас Кук“ Питър Франкхаузер заяви, че още е рано да се каже какво точно ще бъде отражението върху почивките в страните от ЕС след решението за отлагане на Брекзит до края на октомври. Той обаче изтъкна, че няма съмнение, че продължаващата несигурност около Брекзит е накарала много туристи да не бързат с плановете си за лятната почивка. Самият туроператор изпитва сериозни затруднения след спада на търсенето на почивки в ЕС. През март бяха оповестени планове за закриване на 21 офиса и на 300 работни места.