Великден, понеделник, 1983 г. Петима крадци, трима с маски за ски, двама маскирани като маймуни, всички въоръжени и говорещи с фалшив ирландски акцент, влизат с взлом в трезор в Източен Лондон.

Когато един от охранителите на трезора, завързан за стол и със превързани очи, отказва да разкрие комбинацията, която ще отвори сейфа, петимата нападатели слагат запалителна течност под носа му и го заплашват, че ще го подпалят. Това си спомня един от нападателите, Фреди Форман, за знаковия обир през 1983 г. .

Петимата престъпници се измъкват с 6 млн. британски лири, най-големият обир за времето си.

Фреди Форман е на 87 години и отдавна се е пенсионирал от криминална дейност. Той сам описва себе си като "Кръстника на британската престъпност". Години след удара от 1983 г. той настоява, че обирът на трезора е бил хуманен.

"Дадохме на охранителите чай и никой не отиде в болница и съм горд от това", казва Форман, чиито маниер на любвеобилен дядо не кореспондира с имиджа на протеже на двама от най-опасните гангстери в Лондон - близнаците Крей.

През 50-те и 60-те години Форман е протеже на близнаците и всява страх по улиците на Лондон, но днес живее в дом за възрастни и прекарва времето си в анцунг и приема гости, сипвайки им две големи чаши вино.

Престъпният живот обаче е зад гърба му. Преди няколко години получил предложение да участва в един от най-смелите обири: Група застаряващи крадци, които взимат на мушка бижутерии в диамантения квартал на Лондон. Те отмъкват $20 млн. във вид на скъпоценни камъни, злато и пари в брой от сейфове. Фреди Форман бил на 82 г. и дори парите не го поблазнили.

"Бях твърде стар, за да ми се ходи на работа, но щеше да е последното хвърляне на зарчето", обяснява "Кръстника" пред The New York Times.

Миналата година режисьорът Пол Ван Картър заснема документалния филм "Фред" за живота на гангстера, наричайки го жива легенда. Той наистина е такъв, израснал на улиците на Лондон в тежките години след Втората световна война. Режисьорът нарича Фред "бизнесмен, който действа в криминалния свят".

Днес Фред Форман живее в малка стая, осеяна със спомените му. По лавиците се вижда стар негов портрет като 17-годишен боксьор, снимка с близнаците Крей, цяла купчина гангстерски филми и биография, наречена "Тъмната харизма на Адолф Хитлер".

Фред е един от петте сина на шофьор на такси и домакиня, но насилието и бедността от военен Лондон оставят отпечатък върху него.

"Спомням си, че бях изхвърлен от леглото си от експлозия, виждах труповете на деца по улиците", разказва Фред и допълва, че животът му би бил различен, ако е имал образование.

Криминалната му кариера обаче изпреварва събитията. Още 16-годишен, висок и силен, той станал част от първата си престъпна банда - група момичета, които крадяли скъпи кожи, дрехи и бижута и ги криели в бельото си. Той бил техният охранител.

"Бяха хубави птиченца и станах техен защитник", казва Фред. "Когато бях на 18 и майка ми откри револвера ми в гардероба, тя разбра какво момче съм. Тя казваше "Фред Форман, ще свършиш на бесилото", обяснява Фред.

Истинският му дебют на крими сцената дошъл в края на 60-е години, когато става протеже на двамата братя Крей. Днес той съжалява за това.

Опасен, но бляскав свят. Така описва той живота си с двамата близнаци. Франк Синатра и Джуди Гарланд посещавали нощните клубове на братята в Лондон. Скоро самият Фред движел части от Южен Лондон, притежавал барове, заложни къщи и дори нощен клуб на име "Хамилтън Хаус".

Насилието било понякога нужен, но доста опасен риск на професията, но не и самоцел, обяснява Фред. Вече пенсионирания гангстер казва, че мотивацията му да се забърка в престъпния свят била съпругата му Мойрийн и трите им деца.

"Няма по-голям позор от това да не можеш да издържаш семейството си", казва той.

Но връзките с подземния свят имат своята цена. След като участвал в обира от 1983 г. Форман трябвало да избяга в Коста дел Сол в Испания. Районът по онова време бил наричан "Брегът на престъпността" на Острова, защото Испания нямала договор за екстрадиция с Англия.

"Живеех във вила с четири спални между Марбела и Пуерто банус. Имаше слънце и сангрия и все още щях да съм там, ако можех", признава Фред.

През 1990 г. обаче властите го подмамили и арестували. Той така и не е осъден за обира в трезора, но излежава 9 г. за притежание на откраднати вещи. Общо прекарва 16 г. зад решетките за различни престъпления, преживяване, което описва като "адът на Земята".

Но днес Фред Форман не прави такива неща. Вместо това вечеря печено с останалите обитатели на дома, тъжи, че синовете му не го посещават и мечтае за повече време с осемте си внуци.

Наскоро стари негови приятели се отбили, за да отпразнуват 87-я му рожден ден. Повечето от членовете на "фирмата", както той сам я нарича", били мъртви.

"Почти всички си заминаха. Само аз съм жив. Предполагам, че съм направил нещо правилно", казва Фред.