18-годишен младеж от Ню Йорк е завел дело срещу Apple за 1 млрд. долара заради погрешен арест, причина за който се е оказала системата на компанията за лицево разпознаване, пише Engadget. 

Инцидентът е от 29 ноември, когато полицията задържала Оусман Бах по обвинение в поредица от кражби в Apple Store в Бостън, Ню Джърси, Делауеър и Манхатън. Впоследствие е оказва, че истинският извършител е ползвал по нерегламентиран начина неговата самоличност. Крадецът е успял да присвои информация за Бах, включеително името и адреса му. 

Последвалото разследване открива, че Бах не е истинския крадец. А имал и алиби. По време на кражбата в Бостън на стоки за 1 200 долара, например той  бил на бал в Манхатън.

Защо обаче Бах съди Apple, ще попитат мнозина. Разковничето идва с тънката подробност, че въпросният документ за самоличност не е имал снимка. Въпреки това системата за разпознаване на лица на компанията е успяла да извади образа на Бах на база останалата лична информация за него. Това означава, че гигантът така е програмирал софтуера, което според критиците изтъкват като проблем. 

Случаят е странен и не е ясно дали ще издържи в съда. Сумата също звучи гръмко. 

Мотивът на обвинението е, че „използването на софтуер за разпознаване на лица в магазините на Apple за проследяване хора, заподозрени в кражба, е вид оруелски надзор“. Добавя се още, че голяма част от потребителите дори не са наясно, че биват наблюдавани, което също е в противоречие с правата им.