Финансовият министър Владислав Горанов планира да възложи финансова инспекция на проведената от УНСС процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за строителството на новия кампус на ВУЗ-а. Повод стана отвореното писмо от учебното заведение, в което то заплаши, че ще фалира заради забавени държавни пари и че иска 10.3 млн. лв. в най-кратки срокове.

В становището на финансовото министерство се казва, че държавата ще плати дължимите 7.5 млн. лв. на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), но едва след като ВУЗ-ът усвои парите по Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР).

Също така, въпреки че учебното заведение поиска 10.3 млн. лв. да му бъдат изплатени във възможно най-кратък срок, МФ е категорично, че ще плати единствено 7.5-те млн. лв., заложени в основния договор за строителството на новия кампус на УНСС.

„Към настоящия момент предвидените в проекта средства в размер на 4.5 млн. лв. по ОПРР не са усвоени и считаме, че средства от държавния бюджет следва да бъдат предоставени след пълното усвояване на безвъзмездната финансова помощ. Също така Министерството на финансите не може да подкрепи направеното искане за допълнителни средства, които са вследствие от сключено допълнително споразумение към основния договор за 1.2 млн. лв. с фирмата-изпълнител „ГВ 2016“ заради открит топлопровод под строителния парцел след приключване на процедурата, както и за 1.5 млн. лв. за обзавеждане и оборудване на учебните помещения“, гласи отговорът на министерството, оглавявано от Владислав Горанов.