Символична първа копка на участъка Боаза до пътя Русе – Велико Търново от магистрала “Хемус" направи премиерът Бойко Борисов заедно с регионалният министър Петя Аврамова и зам.- министър Николай Нанков, финансовият Владислав Горанов и шефът на АПИ Георги Терзийски.

Това е първият от трите участъка от “Хемус", за които има изготвени проекти, за участъци 4, 5 и 6 има изготвени идейни проекти и сега ще се проектират и изготвят технически проекти, обясни Петя Аврамова. Започнатият днес е от Боаза до Дерманци с дължина 15,26 км и е с 2 пътни възела, 4 мостови съоръжени, 2 виадукта и 6 селскостопански подлеза и надлези, габаритът на магистралата е 27 м. Трябва да бъдат завършени 2021 г., поетапно ще се работи на всички участъци, които имат техническа готовност. Имаме готовност да започнем и третия участък – от пътен възел Каленик до Плевен, и 2023 г трябва да е готов целият участък от Боаза до пътя „Русе – Велико Търново".

Аврамова увери, че държавната компания “ Автомагистрали", която трябва да изгради магистралата, има пълна техническа готовност и обезпеченост и ще се справи със задачата. Министърката гарантира, че проектът ще е качествен, тъй като се контролира от държавата чрез изпълнителя.

Премиерът Борисов разказа интересни подробности на ловешкия митрополит Гавраил, който освети участъка. “На Ябланица горе събираме водата, която идва от магистралата, пречистваме я и тогава я пускаме – и еколозите да са напълно спокойни. Интересно е да се види с какви водостоци се събира водата”, поясни Борисов.

Аврамова посочи, че Отчуждителните процедури не са приключили, но ще се работи там, където вече са. Има внесено предложение в НС законът да даде възможност да има предварително изпълнение преди приключили обжалвания, защото те бавят най-много процесът.