До 5 г. фармацевтичната индустрия ще осигури качествено нов тип терапии за нелечими заболявания, като болестта на Алцхаймер, хемофилия тип В, някои онкозаболявания, резистентни на антибиотици инфекции и др. Това съобщиха експерти на семинара “Лекарствата на бъдещето - научни открития, които ще променят света” #НямаДаСпрем в името на живота”. 

Става дума за генни терапии, които са в последните фази на клиничните изпитвания. В момента се изпитват около 300 такива терапии, от които 111 са в онкологията. 

Между 80 000 и 100 000 са хората с болестта на Алцхаймер у нас, а в Европа 10,5 млн. души имат деменция. 60-70% от тях са с алцхаймер. Всеки трети човек над 85-годишна възраст в света се разболява.

“В момента се разработват няколко нови терапии, базирани на напредъка на генетичните проучвания и електронната обработка на данните и в близките години се очаква пробив”, съобщи д-р Михаил Михов от “Амджен”. 

Новите терапии при алцхаймер са насочени срещу образуването на дефектен белтък в мозъка, който убива невроните - същността на Алцхаймеровата болест. 

Над 5000 евро годишно са преките разходи за човек с болестта на  Алцхаймер у нас, докато в Чехия например са над 12 000. Средният разход за Източна Европа е около 7000 евро. 

Първите симптоми на заболяването протичат в продължение на 10-15 г., като започват леко и постепенно. В началото човек започва да губи някои думи, които обичайно използва, след това се появяват нарушения в краткосрочната памет, тези симптоми прогресират и се стига до т.нар. когнитивни или познавателни нарушения - човекът вижда нещо, но не можое да разбере какво е. 

Успоредно с това се появяват и други симптоми, свързани с тревожност, депресия. Постепенно тези нарушения във функцията на мозъка стигат дотам, че човек не може сам да се грижи за себе си.

“Търсят се генетични причини за появата на болестта. Новите генетични изследвания вече откриха връзка между някои хромозоми и определени механизми, по които заболяването Алцхаймер се лекува. До няколко години се надявам да има пробив в тази област”, допълни д-р Михаил Михов.