Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) официално връчи заповедта за спиране на строежа на небостъргача „Златен век” на компанията „Артекс инженеринг”, съобщава ДНСК.

Разпореждането е издадено на основание чл. 224 от Закона за устройство на територията (ЗУТ). Заповедта е връчена днес на участниците в строителния процес и подлежи на обжалване в 14-дневен срок по реда на чл. 215 от ЗУТ пред Административния съд в София.

От ДНСК подчертават, че обжалването и протестирането срещу решението ѝ не спират изпълнението на заповедта и ако има обжалване, строежът няма да бъде възобновен до окончателното решение на Административния съд.

За установените нарушения на разпоредбите на ЗУТ, довели до спиране на изпълнението на строежа, са образувани 8 административнонаказателни производства, като предвиденият в ЗУТ размер на санкциите е в общ размер около 200 хил. лева.

На 4 април премиерът Бойко Борисов нареди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и да спре строежа на небостъргача „Златен век“, който се строи от фирма „Артекс“. Това стана ясно след среща на Борисов с кмета на София Йорданка Фандъкова и с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.