Голям подарък за ГЕРБ. Така определи листа на Корнелия Нинова президентът на ПЕС Сергей Станишев преди влизането си за заседанието на Националния съвет на БСП, който трябва да подреди червената евролиста.

Този пленум е важен, защото дава шанс БСП да се яви на поправителен след последния пленум, когато Нинова избра подхода не на диалог и съгласие, а на конфронтация и налагане на воля.

БСП трябва да отговори на 4 въпроса, каза Станишев и ги изброи:

1. Какво казваме на членовете си? 1,5 месеца събрания и конференции, партията се произнесе категорично за своите предпочитания и за вижданията на листата. Дали Националният съвет ще каже, че се вслушва в гласа на партията или, че всичко това е било един фарс.

2 Какво е посланието на БСП към обществото? Начинът, по който се управлява БСП, ще бъде транспониран в начин, по който се управлява България, ако ние спечелим управлението, коментира Станишев. Според него всички виждат с невъоръжино око, че има очевидна тенденция в превръщането на БСП в вождистка партия – в ГЕРБ номер 2. Въпросът е дали българите искат такава алтернатива и такава БСП.

3. Какво е отношението ни към Европа и ЕС? Дали БСП запазва своята ясна проевропейска идентичност или тръгва в посока евроскептицизъм, да не кажа антиевропейска визия. На кого говорим ние на тези избори - на 60% българи, които подкрепят ЕС и виждат в него бъдещето на България, или на 20% евроскептици, попита Станишев.

4. Отношението и посланието към европейските ни партньори и политическата ни семейство в Европа. Защото близо година се води яростна кампания, която изтъква различията между БСП и ПЕС. И това неизбежно поражда въпроса: А що дирите там? На този въпрос също трябва да има отговор.

Затова днес всеки да поеме своята отговорност пред партията и обществото за резултата от предстоящите избори. Аз поемам своята отговорност като лоялност към всички структури, които са ме номинирали. И обясни, че ще се бори за това БСП да спечели изборите с листа с ясен социалистически и проевропейски облик.

Нинова трябва да поеме своята отговорност към листата, с която излиза, обясни Станишев. Трудно може да се каже, че е листа на ИБ, защото им е била представена в последния момент. А все член на Националния съвет да поеме отговор чрез гласуването, което предстои.

Станишев обясни, че все още не се е видял с Нинова, защото е получил поканата в 12 без 1 минута и било ясно, че тя е формална.

 

Ето пълният вариант на листата на Корнелия Нинова:

1. Елена Йончева

2. Янаки Стоилов

3. Деница Златева

4. Иво Христов

5. Румен Гечев

6. Иван Кръстев (сътрудник на евродепутата Георги Пирински и бивш зам.-министър на образованието)

7.Момчил Неков

8. д-р Тасков

9. Цветелина Пенкова от "Милениум"

10. Велизар Енчев

11. Петър Витанов

12. Димитър Данчев

13. Крум Дончев

14. Тодор Стоилов

15. Иван Френчев

16. Марияна Модева

17. Емил Георгиев от "Екогласност"