Оставиха в ареста тримата цигани, нападнали продавач в денонощен магазин в Габрово.

Двамата братя и племенникът им ще бъдат преместени в арестите във В. Търново след снощния щурм в Габрово. От полицията не можели да гарантират сигурността им в Следствието в града.

Тримата биячи са криминално проявени и многократно осъждани, изтъкна по-рано днес прокуратурата. Йордан Асенов има завършен пети клас , а по-големият му брат - Петко, е абсолютно неграмотен. Племенникът им Никола Монев пък има завършен седми клас, но също не може да чете и пише.

Йордан е извършил нападението в изпитателния срок на присъда от 2016 година, когато е осъден условно на 1,3 г. за извършено противозаконно отнемане на автомобил.

Петко Асенов също е неколкократно осъждан - последната му присъда е от 2015 година за кражба. Изтърпял е 8-месечното наказание и е освободен от затвора през април 2016 година.

Племенникът Никола пък е лежал за грабеж като непълнолетен, излязъл е през юли 2017 година.

Пускането им от ареста вчера предизвика гнева на стотици габровци, които излязоха на протест. Стигна се и до размирици и бяха погромени няколко цигански къщи в Габрово. Междувременно в града започва незабавно разрушаване на постройки, в които може да се самонастаняват роми.