Гражданите на Обединеното кралство ще могат да влизат в ЕС без визи за кратки периоди след излизане на страната им от ЕС, при условие че гражданите на ЕС се възползват от същите условия, когато пътуват до Острова. Това предвижда официално предложение, гласувано от Европейския парламент.

Евродепутатите подкрепиха днес с 502 гласа „За“, 81 гласа „Против“ и 29 гласа „Въздържал се“ проекторезолюция за освобождаването на британските граждани от визови изисквания при влизане в ЕС за кратък престой след Brexit.

„Запазването на безвизовото пътуване между ЕС и Обединеното кралство е ключова част от подготовката за последствията след Brexit. На Острова живеят 3.7 млн. европейски граждани, в това число и около 280 хил. българи, чиито права трябва да бъдат гарантирани“, каза докладчикът Сергей Станишев.

Законодателството ще влезе в сила от деня след оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС. След тази дата притежателите на британско гражданство няма да се нуждаят от виза за престой в ЕС до 90 дни в рамките на 180-дневен период.

Обединеното кралство ще бъде включено в списъка на повече от 60 страни и територии, чиито граждани не се нуждаят от виза, за да влязат в ЕС с цел бизнес, туризъм или за посещение на роднини или приятели. Освобождаването от изискване за визи не се отнася за правото на работа в ЕС.

ЕС ще отмени визовия режим за гражданите на Обединеното кралство едностранно, но на основата на реципрочност, при условие че гражданите на ЕС също се ползват от безвизов достъп при кратки бизнес или туристически пътувания до Обединеното кралство, когато Обединеното кралство се оттегли от ЕС.

В случай че Обединеното кралство въведе изискване за притежаване на виза за гражданите на поне една държава членка, "следва да бъде приложен механизмът за реципрочност, предвиден в законодателството на ЕС", гласи текстът. Това може да доведе до повторно въвеждане на визови изисквания за гражданите на Обединеното кралство.